Kas notiek ar redzi pēc 40 gadu vecuma. Šo procesu var nepieļaut!

Vingrojumi acīm
Taču ar pareizu uzturu vien ir par maz: lai nostiprinātu acu muskuļus, tie jātrenē. To dara, katru dienu izpildot šādus vingrojumus.

* No melna papīra izgriež aplīti (5 mm diametrā) un acu augstumā pielipina loga stiklam.

Nostājas 30 cm attālumā no loga. Kreisajai acij, to neaizverot, aizliek priekšā plaukstu, bet ar labo vispirms 10 sekundes skatās uz aplīti, tad – 10 sekundes tālumā, cenšoties skaidri saskatīt priekšmetus. Pēc tam vingrojumu atkārto ar otru aci. Pirmajā dienā kopumā acis jātrenē ne vairāk kā piecas minūtes. Pēc tam katru dienu šo laiku par vienu minūti var pagarināt, līdz kopīgais laiks sasniedz 15 minūtes.

* Nostājas 2–2,5 metru attālumā no loga. Kājas plecu platumā, rokas saliktas sānos. Ķermeni pagriež pa labi un vienu sekundi skatienu koncentrē uz kādu priekšmetu (gleznu, sienas lampu un tml.). Pēc tam to pašu atkārto, pagriežoties pa kreisi. Vingrojumu atkārto 20–30 reizes.

* Ņem nelielu bumbiņu un 30–40 reizes pamet 30–50 cm augstumā, katru reizi paceļot galvu un ar acīm sekojot tās lidojumam.

* Katru dienu 10–15 minūtes jālasa grāmata ar sīku druku vispirms pie spoža, tad blāva apgaismojuma.

Acu mirkšķināšana
Pēc mediķu domām, viens no pāragras acu novecošanas cēloņiem ir tas, ka ar gadiem cilvēks tās arvien retāk mirkšķina. Mirkšķinot acu muskuļi atslābinās un atpūšas, rezultātā uzlabojas asinsrite acu audos. Tāpēc jo biežāk tiek mirkšķinātas acis, jo labāk.

* Nostājas pie spoguļa, vispirms paskatās uz savu labo aci un pamirkšķina, tad uz kreiso – un atkal pamirkšķina. Atkārto 40–60 reizes.

* Paņem nelielu bumbiņu (to var aizstāt ar kādu nelielu apau augli) un 100 reižu pārmet no rokas rokā, ik reizi pamirkšķinot acis, kad plauksta to satver.

* Apsēžas pie galda un iepretī 30 cm attālumā vienu no otras noliek divas sveces. Elpošanas ritmā pagriežot galvu, skatās uz vienu un otru sveci, pamirkšķinot acis pie katras kustības.

* Skaitot līdz simtam, acis mirkšķina katras ieelpas un izelpas laikā.

* Skaitot neregulārā tempā līdz simtam, acis mirkšķina, nosaucot katru skaitli.

* Nesteidzīgi ejot pa ielu, ļoti veselīgi ir mirkšķināt acis soļu ritmā, bet, lasot vai strādājot ar datoru, – pie katras pieturzīmes.

Leave a Comment