Deguna tīrīšana. Kāpēc šai procedūrai jākļūst par ieradumu?


Deguns ir ieejas vārti infekcijām. Katras saaukstēšanās gadījumā (bet saaukstēties gadās visiem un ne reizi vien) degunā pastiprināti veidojas gļotas, kas izdalās no deguna blakusdobumiem un citiem dobumiem.

Taču daļa gļotu paliek, kur bijušas, rezultātā šie dobumi pakāpeniski piepildās ar blīvu masu, uz kuras aktīvi vairojas dažādas baktērijas, un var sākties iekaisums vai sastrutojums. Tāpēc blakusdobumi un pieres dobumi laiku pa laikam obligāti jātīra.

Tīrīšanas procedūra sastāv no diviem posmiem. Vispirms nepieciešams galvu izsildīt, un visvienkāršāk to izdarīt ar parasto tvaicēšanu.

Tvaicēšanai jāvelta aptuveni 5 minūtes, un pēc tās seja jānoskalo ar vēsu ūdeni.

Ļoti ieteicams neaprobežoties tikai ar vienu tvaicēšanu un sejas skalošanu, bet veikt sēriju, atkārtojot to 4–5 reizes pēc kārtas.

Pēc tam jāatbrīvojas no dobumos uzkrātās masas, un to var izdarīt, skalojot degunu ar šķidrumu, kas šo masu velk sev līdzi. Šai procedūrai piemērots ir jūras ūdens vai vienkāršs sālsšķīdums.

Skalo šādi: vienu nāsi aizspiež ar pirkstu, ar otru ievelk šķidrumu deguna dobumā un izspļauj caur muti. Pēc tam to pašu atkārto ar otru nāsi.

Savukārt tiem, kam rinīta vai haimorīta dēļ deguns vienmēr ir it kā piepildīts un līdz ar to elpot nākas vienīgi caur muti, var ieteikt pamēģināt šādas receptes: marles gabaliņus vai vates pikucīšus samitrina svaigi spiestā sīpolu sulā un uz 5–10 minūtēm ievada nāsīs.

Ja kaut kādu iemeslu dēļ sīpolu sula nav panesama, tās vietā tamponus var piesātināt ar tvaikiem, kas rodas, eikalipta lapas aplejot ar verdošu ūdeni.

Parasti gan viens, gan otrs līdzeklis uz ilgu laiku iztīra degunu un noņem uztūkumu, kas apgrūtina elpošanu.

Leave a Comment