Kāpēc tik veselīgi iemācīties elpošanas jogu


Ar gadiem elpošanas orgānos attīstās dažādas distrofiskas izmaiņas, piemēram, samazinās aktīvais plaušu apjoms, un pasliktinās asins piegāde.

Turklāt gados vecākiem cilvēkiem ir daudz grūtāk pretoties ārējo faktoru nelabvēlīgajai iedarbībai, kas negatīvi ietekmē elpceļu stāvokli. Tie ir piesārņotais gaiss pilsētās, putekļi telpās, sliktie klimatiskie apstākļi un, protams, smēķēšana, tajā skaitā arī pasīvā.

Neizbēgamas sekas, ko rada plaušu darbības traucējumi, ir organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanās.

Savulaik slavenais indiešu jogs Ramačaraka, kurš pirmais atklāja eiropiešiem šīs atveseļošanās sistēmas noslēpumus, rakstījis, ka pilna elpošana, kas ir galvenais vingrojums jogu elpošanas sistēmā, var “izglābt cilvēku no saslimšanas ar diloni vai kādu citu elpošanas orgānu kaiti, uz visiem laikiem atbrīvot no iesnām, saaukstēšanās, klepus, bronhīta”.

Jogu vingrošanā ir lielisks, pat veciem cilvēkiem izpildāms elpošanas vingrojums, proti – ļoti lēna un dziļa ieelpa caur degunu, kam seko elpas aizture. Īpaši efektīvs tas ir pret bronhītu un klepu.

Ieelpojot vispirms ar gaisu jāpiepilda vēders, pēc tam plaušu apakšējā, tad vidēja un visbeidzot – augšējā daļa. Pēc tam jācenšas elpu uz 20–30 sekundēm aizturēt, pakāpeniski šo pauzi palielinot līdz pat minūtei.

Šajā situācijā diafragma spiedīs uz vēdera asinsvadiem un limfvadiem, bet muskuļi veicinās asins pieplūdi krūškurvim un venozo asiņu atplūdi, tādējādi uzlabojot plaušu apasiņošanu. Turklāt diafragmas virsma ir tik liela, ka tā “pumpē” asinis pat spēcīgāk nekā sirds.

Jāpiebilst arī, ka palēnināta dziļā elpošana ar elpas aizturi ieelpā samazina gaisa spiedienu krūškurvī, atvieglo venozo asiņu pieplūdi sirdij un nepieļauj asinsvadu spazmas. Ar šo vienkāršo vingrojumu uz kādu laiku var pat novērst stenokardijas izraisītu sāpju lēkmi, kas parasti rodas koronāro asinsvadu spazmu rezultātā.

Savukārt, ja elpu aiztur pēc pilnas izelpas, var krasi samazināt sirds muskuļa saraušanās biežumu, tāpēc šo vingrojumu var izmantot, lai normalizētu paātrinātu sirdsdarbību, kas nereti rodas ar hronisku bronhītu sirgstošiem cilvēkiem (īpaši pēc klepus lēkmes).

Vingrojumu, kad dziļai ieelpai seko elpas aizture, izpilda 5–10 reizes pēc kārtas, pēc tam, lai nereibtu galva, dažas minūtes jāatpūšas, un jāatkārto vēl 2–3 reizes.

Leave a Comment