Kāds būs vasaras vidus, skaidroja, gan ārzemju dabas vērotājs, gan arī viens no Latvijas dabas vērotājiem

 

9. jūlijs – Dāvida diena

Kāda ir šī diena, tāda ir visa pārējā vasara. Lietus šajā dienā vēsta, ka pārējā vasara būs lietaina. Un otrādi – septiņas nedēļas pēc kārtas būs labi laikapstākļi. Pastāv ticējums, ka ikvienam, kurš vēlas aizņemties naudu, kabatā jāieliek zemeņu lapas – nebūs atteikuma.

 

10. jūlijs – Samsona diena

Ja Samsona diena līst, līs vēl nākamās septiņas nedēļas. Ja virzas ziedi no rīta neatveras – jāgaida nelabvēlīgi laika apstākļi.

 

11. jūlijs – Nātru diena

Mežs bez vēja trokšņo – būs lietus. Kļava izdala asaru, pēc 3-4 dienām līs.

 

12. jūlijs – Zvejnieku diena

Diena saistīta ar apustuli Pēteri, kurš sākotnēji bija zvejnieks. Līdz ar šo dienu parasti iestājas karstums. Līdz Zvejnieku dienai ūdens upēs būs silts (sasniegs savu vidējo līmeni). Līdz šai dienai jāsagatavo izkapts un sirpji. Pēc šīs dienas pārstāj dziedāt lakstīgala.

Bet ko saka Vilis Bukšs? 

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā ir publicējis savu prognozi jūlijam. Viņš norāda, ka pēc ticējuma, kāds janvāris, tāds jūlijs.

Ja janvāris ir sauss un auksts, tad jūlijs būs sauss un karsts; ja janvāris ir sniegots un auksts, tad vasara būs slapja; ja janvāris ir ar atkušņiem, tad jūlijs būs vēss un slapjš.

Lasi vēl: Sieviete ziemas spelgonī deva pajumti čigānietei ar bērnu. Kāda bija pateicība par šādu labestību…

2023. gada janvāris bija ar nelielu sniegu, atkušņiem, plūdiem un zilajām vizbulītēm, kas liecina, ka arī jūlijs varētu būt lietains un mēreni silts. Laikapstākļi 27. un 28. maijā arī norāda uz normāliem jūlija laikapstākļiem gan temperatūras, gan nokrišņu ziņā.

Ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka ziemā bija maz sniega, jūlijs temperatūras ziņā varētu būt tuvu vidējiem ilggadējiem rādījumiem. Nokrišņu būs vairāk par vidējo normu, un tie bieži būs īslaicīgi, bet spēcīgi, ar pērkona negaisiem un stiprām lietusgāzēm.

 

Leave a Comment