Kāda ģimene vēlējās sev pagalmā izrakt peldbaseinu, bet tā vietā uzdūrās uz 8000 gadu seniem kauliem – kam tie piederēja?

Kāds vīrietis savā dārzā atradis mistiskus kaulus.  44 gadus vecais vīrietis piemājas dārzā, rokot peldbaseinu saviem bērniem, uzdūries zīdītāja kauliem.

Tiek uzskatīts, ka šis pudeļdeguna delfīns jeb afalīns ir izskalots krastā pēc pēdējā ledus laikmeta beigām.

Četru bērnu tēvs sacīja, ka uzreiz atpazinis delfīna galvaskausu pēc tā nepārprotamās formas, garā purna un zobu rindām.

Delfīnu kauli tika saglabājušies mālā apmēram 80 centimetrus no pašreizējā zemes līmeņa, un tiek uzskatīts, ka tie ir vismaz 8000 gadus veci.

Blakus kauliem atrasts arī rīks, kas izgatavots no brieža raga un izmantots gaļas atdalīšanai no kaula. Tiek uzskatīts, ka no šī delfīna sev maltīti pagatavojuši toreizējie mednieki.

Lasi vēl: Kādi vārdi jāpasaka pēc kapsētas apmeklējuma: aizsardzība no nepatikšanām un nelaimēm

Lasi vēl: Sinoptiķi brīdina: Šonakt gaidāmi ļoti nepatīkami laikapstākļi, ieteicams labāk aizvērt logus

Makdonalda kungs, kurš pats darbojas ortopēdijas nozarē un savā ikdienas darbā saskaras ar kauliem, sacīja: “Es raku peldbaseinu, kad uzdūros kaut kam neparastam. Kad to izvilku ārā, es ieraudzīju galvaskausa apaļumus un tad ieraudzīju purnu un zobus, un es uzreiz sapratu, ka tas ir delfīns.”

Arheologi ir nodēvējuši aizvēsturisko atradumu Kozveihedā (Causewayhead) Stērlingā par “vienreizēju”. Skotijā piemājas dārzā izrok 8000 gadu senus delfīna kaulus

Šobrīd delfīna galvaskauss ir nodots Skotijas Nacionālā muzeja ekspertiem, lai to varētu pilnībā izpētīt, bet arī pārējais skelets tiks rūpīgi atrakts. Stērlingas arheologs, Dr. Marejs Kuks sacīja, ka šis atklājums varētu būt pirmais šāda veida atklājums Skotijā vairāk nekā gadsimta laikā.

 

Pēdējie vaļu kauli netālu no Stērlingas tika atrasti 1897. gadā, taču nav nekādu ziņu par šādu delfīnu kaulu atradumiem.

Lasi vēl: Tikai 25 gadu vecumā aizsaulē aizsaukts aktieris; viņu atradusi mamma

Skotijas Nacionālā muzeja galvenais mugurkaulnieku kurators Endrjū Kičeners sacīja: “Es strādāju muzejā 35 gadus, un šī ir pirmā reize, kad no māla ir izrakts kas tamlīdzīgs.

Tas ir patiešām interesants un svarīgs atradums. Šķiet, ka šī no jūras aizvēsturē izskalotā dzīvnieka atliekas pārklājoties ar mālu nogulējušas šeit neskartas visus šos 8000 gadus, līdz Pols to atklāja, un tas patiešām ir brīnums.”

Leave a Comment