Kad uzglabāt ķirbjus tā, lai tie visu ziemu nostāv un nesāk pūt? Ļoti viegli!

Šogad pēc ilgāka pārtraukuma iestādīju ķirbjus, un pārsteidzošā kārtā tie auga aktīvi, ziedēja un sacietēja lieliski. Domāju, ka lielu lomu šajā nospēlēja pagājušajā vasarā ieklātā dobe – uz šīs dobes saliku visas augu atliekas: nezāles, sīkus zarus, virtuves atkritumus, aizaugušus dārzeņus.

Gandrīz klāt…

Ziemā atstāju to tādu, kāds ir, un pavasarī tik tikko izracis, tur vēl bija tik daudz nesapuvušu organisko vielu. Bet ķirbjiem patika!

Ja būtu vairāk vietas, viņi tik un tā augtu un augtu. Šādas dobes veidoju katru gadu – sanāk pāris, bet lielākam tilpumam nepietiek organiskās vielas. Tajos skaisti aug gurķi, cukini, tomāti, un tagad esmu pārliecināts, ka arī ķirbji.

Tuvojoties ražas novākšanas laikam, ir jāatrisina trīs jautājumi:

Tagad, augustā, jāizdara pēdējās 2 barošanas reizes.

Labākais veids, kā pēdējo reizi piesātināt augus ar kāliju, ir pelnu tinktūra, kas kļūst par īstu palīgu ražas nogatavošanā. Pagatavosim savu “burvju dziru”: ņemam 300 gramus pelnu un 2-3 dienas ielejam trīs litros ūdens. Pēc tam iegūto šķidrumu atšķaida spainī. Laistiet ķirbjus pie saknēm siltā, skaidrā rītā.

Un, lai kālijs ātri uzsūktos no augsnes un iekļūtu augos, mēs to mēslosim ar raugu. Raugs pats par sevi neuzlabo ražas kvalitāti, bet tikai palīdz augam uzņemt barības vielas no augsnes. Tie aktivizē mikroorganismus, kas veicina organisko vielu pārstrādi, kas veicina ražas paātrinātu augšanu un nobriešanu.

Bet jāatceras, ka pats raugs patērē daudz kālija, tāpēc to vajadzētu apvienot ar pelniem. Pievieno pelnus – tad pievieno raugu. Taču raugs savu darbu turpinās darīt vēl ilgi, gandrīz līdz salnām – palīdzot ķirbjiem uzņemt barības vielas.

Lai pagatavotu rauga uzturu, spainī ūdens izšķīdina 100 gramus rauga, pievieno ēdamkaroti cukura un ļauj uzlējumam rūgt 24 stundas. Pēc tam jūs varat laistīt ķirbjus.

Daži padomi, kā uzglabāt

Es savācu ķirbjus ar kātiem, bet nemazgāju. Ja ir netīrumi, uzmanīgi noslauku ar mīkstu drāniņu.

Bojātās vietas ieeļļoju ar briljantzaļā krāsā samērcētu vates tamponu. Dažreiz ir nelieli mizas bojājumi. Ja bojājums ir būtisks vai tiek konstatēta puve, ķirbi labāk nekavējoties nogriezt un nodot lietošanai.

Starp citu, šādu ķirbi var arī sagriezt, lai pārbaudītu tā gatavību novākšanai:

Lasi vēl: Ko darīt ar tomātiem augusta beigās? Lūk, daži noderīgi padomi!

mēs skatāmies uz mīkstumu – tai jābūt blīvai, saldai, krāsotai atbilstoši šķirnei;

Mēs skatāmies uz sēklām – tām vajadzētu izveidoties, blīvā apvalkā.

Novietojiet ķirbjus vienā kārtā uzglabāšanai. Uzglabāt sausā vietā +18+20 temperatūrā. Manā vasarnīcā ir neapsildīta piezemēšanās. Viņa ir ar durvīm. Vajag uztaisīt siltāku – atveru, vajag atvēsināt istabu – aizveru. Uz ziemu tur lieku arī telpaugus, kam nepieciešams miera periods.

 

Leave a Comment