Kā izvēlēties nogatavojušos un saldu arbūzu? Nav jēgas skatīties uz ”asti”’, jo ir jāzin šis!

Kāds ir pareizais veids, kā pieskaroties arbūzam, un vai ir jāskatās uz asti? Arbūzu atlases procesu apvij daudzi mīti, taču starp tiem ir arī diezgan darbīgas metodes un noteikumi – tieši tam uzmanību iesaka pievērst tehnologi, kas veic arbūzu atlasi.

Pēc mizas

Vai mizai jābūt spīdīgai? Vai svītrām jābūt košās krāsās? Vai jābūt “zirnekļu tīkliem”? Ne vienmēr un ne visiem – ir daudz šķirņu, un katrai ir savas īpatnības.

Piemēram, klasiskais svītrainais arbūzs savu izskatu iegūst, kad tas nogatavojas, nenogatavojušies augļi ir gandrīz viendabīgā zaļā krāsā. Savukārt šķirnei “Black Prince” nogatavošanās laikā ir specifisks vaskains pārklājums.

Izvēloties jebkuru arbūzu, svarīgi ir tas, cik viendabīga ir miza. Rūpīgi pārbaudiet arbūzu, lai uz tā nebūtu skrāpējumu, plaisu, iespiedumu, caur kuriem var iekļūt baktērijas vai netīrumi. Šā paša iemesla dēļ nav ieteicams iegādāties sagrieztus arbūzus tirgos.

 

Pēc izmēra un svara

Vai saldākais arbūzs vienmēr ir vislielākais? Vai ir kādas “normas” attiecībā uz nogatavojušos arbūzu? Patiesībā pareizu nogatavojušos arbūzu lielumu var noteikt, tikai zinot precīzu šķirni.

Turklāt sezonas beigās augļi ir mazāki par saviem pirmajiem brāļiem (augs visu savu spēku velta pirmā augļa veidošanai, un tad pārējie). Arbūzu saldumu ietekmē saulainu, sausu un karstu dienu skaits.

Lasi vēl: Nāks liela nauda: 3 zodiaka zīmes no 31. maija saņems milzīgu peļņu

Pēc skaņas

Kur un kā pieskaroties arbūzam un kas jādzird, lai pārliecinātos, ka arbūzs ir nogatavojies? Nogatavojušies augļi vibrē un rezonē, kad uz tiem pieskaras ar plaukstu.

Kad uzliekot ar saliektu pirkstu, nogatavojušies augļi izdod mēreni zvanīgu skaņu. Skaņai nevajadzētu būt pārāk klusai vai, gluži pretēji, zvanīgai. Viss ir atkarīgs no līdzsvara. Un pieredze.

 

Leave a Comment