Kā audzēt zemenes mājās: visi stādīšanas un kopšanas noslēpumi

Zemeņu audzēšana nav pietiekami sarežģīta, augs nav ātraudzīgs, taču jāzina daži agrotehniskie audzēšanas un kopšanas noteikumi.

Kad stādīt zemenes atklātā laukā

Biežāk zemenes stāda rudenī. Rudens stādīšanu ieteicams veikt no augusta vidus līdz septembra otrajai pusei.

Lielākā daļa dārzkopju iegādājas zemeņu stādus kokaudzētavās. Ja stādi ir podiņos, tad no jūlija vidus līdz augusta otrajai pusei stādiet augus ar pārstādīšanas palīdzību.

Pavasarī zemenes ir optimāli stādīt no aprīļa vidus līdz maija vidum.

Kādu augsni un vietu izvēlēties zemenēm

Labākā augsne zemeņu stādīšanai ir viegls, barības vielām bagāts māls, kas bagātināts ar organiskām vielām. Labu zemeņu ražu var sagaidīt ar organiskām vielām bagātā augsnē. Lai gan zemenes augs jebkurā dārza augsnē.

Stādīšanas vieta jāsagatavo iepriekš, pavasara stādīšanai – no rudens, rudens stādīšanai – vismaz mēnesi pirms stādīšanas. Augsne jāmēslo ar pārmitru humusu, pelniem, jāpievieno kālija-fosfora mēslojums. Ja to nav bijis iespējams izdarīt iepriekš, var iebērt barības vielas tieši dobēs stādīšanas laikā. Lielaugļu zemeņu stādus labāk stādīt saulainās vietās, bet sīkogu šķirnes dārza zemenes labāk audzēt maigā pusēna vietā.

Zemenes var izturēt karstumu un īsu sausumu, bet, lai iegūtu lielu ražu, augam nepieciešams normāls augsnes mitrums bez stāvoša ūdens.

Zemeņu stādīšana krūmos

Zemeņu rozetes stāda 45-60 cm attālumā viena no otras. Lai augi savstarpēji nesaplūstu un netraucētu cits citam, regulāri tiek noņemti sānu dzinumi. Bieži ir jārok augsne, jācīnās ar nezālēm, jānogriež atvases.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment