Iespējams saņemt 50 eiro ziņojot par šiem atradumiem Latvijas mežos

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šajā gadā saņēmis vairāk nekā 250 paziņojumus par beigtu mežacūku atrašanu.

PVD pārstāvji norādīja, ka ikdienā saņem vidēji divus līdz trīs telefona zvanus.

Pārsvarā ziņojumi saņemti no Gulbenes, Madonas un Alūksnes rajona, vēlāk iesniegumi no Pierīgas, Rēzeknes un Valmieras rajona. Papildus saņemti ziņojumi no Jēkabpils un Kurzemes reģioniem. PVD pārstāvji uzsvēra, ka šajos reģionos Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatība mežacūkām 2023. gadā ir bijusi vislielākā. Savukārt Zemgales reģionā reģistrēts salīdzinoši mazāk saslimšanas gadījumu.

 

Vienlaikus svarīgi atzīmēt, ka par ticamu informāciju, kas ļauj precīzi identificēt bojāgājušo mežacūku, PVD ir noteicis atlīdzību 50 eiro apmērā. Vērts pieminēt, ka PVD kopumā šogad kompensācijās izmaksājis 31 900 eiro.

Dienests sniedza skaidrojumu, ka ĀCM pārnešanu dabiskajā vidē palīdz ne tikai dzīvas mežacūkas, bet arī mirušās. Līdz ar to, lai efektīvi apkarotu Sl***bas izplatību, ir nepieciešams operatīvi atrast un likvidēt to mežacūku atliekas, kurām nepieļaujot inficētā materiāla izvazāšanu tālākā apkaimē.

 

Lasi vēl: “Kurš mākonis tev izskatās pēc eņģeļa?”; Izvēlies un saņemiet noderīgu dāvanu katrai dienai!

 

Ņemot vērā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nozīmīgo sastopamības biežumu mežacūku populācijā, kā arī pieaugošo inficēšanās risku ar mājas cūkām, PVD nopietni aicina cilvēkus būt modriem, dodoties dabiskajā vidē. Sastopoties ar bojā gājušu mežacūku, obligāti jāatturas tai tuvoties un nekavējoties jāziņo attiecīgajām iestādēm pa tālruni 29394696.

Leave a Comment