Griķi – ne tikai ēdienos, bet arī dziedniecībā. Uzzini receptes!

Svarīgi zināt: lai griķi saglabātu visas savas vērtīgās īpašības, tie pareizi jāpagatavo. Pirms griķus vāra, dažas namamātes mēdz griķus iemērkt ūdenī, taču darīt to nevajag. Tiesa, pēc šādas procedūras putra tiešām ir krietni maigāka, taču mērcēšanas laikā no putraimiem tiek izskalots liels daudzums vērtīgo vielu. Nevajag arī griķus vārīt lielā ūdens daudzumā. Optimālais variants ir: katliņā ielej tik daudz ūdens, lai tas pārklātu griķus.

Vitamīnu noliktava
Dietologi iesaka iekļaut griķus ēdienkartē visiem, kas sirgst ar astmu, diabētu un aptaukošanos.

Griķi ir neaizstājams produkts arī nervu un sirds-asinsvadu sistēmas slimību gadījumos, ja ir novirzes aknu darbībā. Putraimu vērtību vairo tas, ka tie palīdz uzturēt redzi un rūpējas par galvas smadzeņu apasiņošanu. Citiem vārdiem – nevis vienkārša putra, bet īsta dabas aptieka. Bet, ja tā, putraimus ar labiem panākumiem var izmantot arī kā alternatīvu zālēm.

Pret aterosklerozi palīdz griķu ķīselis. Putraimus samaļ kafijas dzirnaviņās, 3 ēdamkarotes iegūto miltu iemaisa 300 ml auksta ūdens un, nepārtraukti maisot, vāra vairākas minūtes. Lieto 2 mēnešus pa glāzei 2 reizes dienā.

Hemoglobīna līmeņa paaugstināšanai asinīs un pret anēmiju: samaļ uz sausas pannas izkarsētus putraimus un pulveri lieto pa 2 ēdamkarotēm 4–5 reizes dienā, uzdzerot siltu pienu.

Pret ādas apdegumiem līdz dzeltenai krāsai apcep griķu miltus, tad iemaisa ūdenī, lai veidotos putriņa, ar kuru apziež apdegušās vietas.

Pret furunkulozi un citiem ādas iekaisumiem labu efektu dod griķu pulveris. Griķus izkarsē uz pannas, samaļ kafijas dzirnaviņās un sajauc ar ūdeni tā, lai veidotos staipīga masa, kuru uz 15–20 minūtēm uzziež problemātiskajām vietām.

Pret kāju tūsku un krampjiem kāju ikru muskuļos griķu putraimus noskalo, izžāvē un samaļ kafijas dzirnaviņās. Katru dienu lieto pa 1 ēdamkarotei iegūtā pulvera.

Refleksterapijas speciālisti iesaka pielīmēt griķu graudiņus gumijas paklājiņam un jebkuru slimību profilaksei vairākas minūtes dienā pastaigāt pa to basām kājām. Zināms taču, ka uz pēdapakšām ir neskaitāmi daudz aktīvo punktu, iedarbojoties uz kuriem, var savest kārtībā iekšējo orgānu darbību.

Pusdienu galdam
Griķi ir universāli putraimi. Bez tradicionālās putras no tiem var pagatavot daudz dažādu ēdienu. Pāris recepšu ierosmei.

Griķu kotletes ar gaļu
Nepieciešams: 1 glāze griķu, 500 g vārītas gaļas, 2 sīpoli, 2 olas, sviests

No griķiem izvāra irdenu putru, atdzesē, pievieno samaltu vārīto gaļu, kas sajaukta ar sviestā apceptiem sīpoliem un sakultām olām, un sāli pēc garšas. No masas veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā.

Griķu plācenis ar cīsiņiem
Nepieciešams: pusglāze griķu, 2 cīsiņi, 2 olas, 1 ēdamkarote asā kečupa, sāls, pipari

Griķus izvāra, olas sajauc ar tomātu mērci viendabīgā masā, cīsiņu sagriež mazos gabaliņos. Maisījumu pielej griķiem,
pievieno cīsiņus un visu rūpīgi samaisa. Iegūto masu vienmērīgā slānī liek uz pannas un cep 10 minūtes cepeškrāsnī vai uz lēnas uguns. Gatavo plāceni var ēst gan karstu, gan atdzisušu.

Leave a Comment