Federālo rezervju sistēma ASV maina nostāju, un dod mājienus par drīzu procentu likmju mazināšanu

2022. gadā, kad Federālo rezervju sistēma (FES) pievērsās inflācijas apkarošanai, tai nācās strauji paaugstināt procentu likmes, lai monetārā politika spētu panākt strauji augošās cenas.

Divus gadus vēlāk uzsvari atkal ir mainījušies – šoreiz uz darba tirgus aizsardzību, kā piektdien uzsvēra FES priekšsēdētājs Džeroms Pauels (Jerome Powell) savā runā ikgadējā FED konferencē Džekson Houlā.

Šķiet, ka atkal nepieciešama politikas izlīdzināšana – pretējā virzienā, lai gan, visticamāk, ne tik drudžainā tempā.

Pauela signāls par gaidāmo likmju samazināšanu parāda, ka darba tirgū parādās jauni riski, un tagad par savu galveno uzdevumu FES ir izvirzījusi to novēršanu.

Atklāts jautājums: Vai darba tirgus vājināšanās un bezdarba līmeņa pieaugums ASV liecina par to, ka ekonomika nostabilizējas veselīgā stabilas izaugsmes vietā ar nelielu bezdarba līmeņa paaugstināšanās risku, vai arī tas ir daļa no slīdēšanas, kas uzņems ātrumu?

Atbilde uz šo jautājumu parādīsies gaidāmajos nodarbinātības ziņojumos un noteiks, cik lielā mērā un cik ātri FES būs jāsamazina likmes, lai novērstu to, ko Povels nosauca par “nevēlamu turpmāku darba tirgus apstākļu pasliktināšanos”.

“Mēs necenšamies panākt vai atzinīgi vērtējam turpmāku darba tirgus apstākļu pasliktināšanos,” sacīja Powell, un šīs piezīmes, šķiet, noteica pašreizējo 4,3% bezdarba līmeni kā līmeni, ko viņš vēlētos aizstāvēt.

Bezdarba līmenis bija 4,1% un samazinājās, kad Pāvels kļuva par priekšsēdētāju 2018. gadā, un 2019. gadā, neradot bažas par inflāciju, tas samazinājās līdz pat 3,5% – Pāvels teica, ka cer, ka viņš varētu atjaunot šos apstākļus.

Pašreizējā FED likme 5,25%-5,50% apmērā tiek uzskatīta par tādu, kas ierobežo  tautsaimniecības izaugsmi un apdraud  darbvietas, un tā ir krietni virs amatpersonu vidējās aplēses par ilgāka termiņa “neitrālo” likmi 2,8% apmērā. Pieņemot, ka inflācija turpinās samazināties, tuvojoties FES noteiktajam 2% mērķim, pārmaiņas darba tirgū noteiks, cik ātri amatpersonas virzīsies uz šo neitrālo līmeni un vai tām būs nepieciešams vēl zemāks līmenis, lai atjaunotu pilnīgu nodarbinātību.

Leave a Comment