Dūņu vannas, apliekamie, pat kapsulas. Kam palīdz, kas nedrīkst lietot?

Dūņu dziedniecībai jeb peleoterapijai tiek izmantotas ne tikai sapropeļa, bet dažādu sastāvu (kūdras, sulfīdu) dūņas, kuras visas apvieno dziednieciskā iedarbība uz organismu.

Ļoti bieži tiek praktizēti dūņu apliekamie, kad ar dūņām nenoklāj visu ķermeni, bet kādu konkrētu daļu: rokas, kaklu, plecus, kājas vai tikai pēdas. Dūņas mēdz ievadīt arī taisnajā zarnā un vaginā. Tām jābūt 37–40 grādus siltām, procedūras ilgums – 15–20 minūtes, biežums – reizi 2–3 dienās.

Ļoti plaši un ar panākumiem dūņu dziedniecību izmanto kaulu un muskuļu sistēmas slimību (osteohondrozes, artrīta, poliartrīta) ārstēšanai, kaulu saaugumu nostiprināšanai pēc lūzumiem.

Dūņas mazina reimatisma, radikulīta, išiasa sāpes, sekmīgi ārstē nervu sistēmu, uzlabo asinsriti, paaugstina organisma aizsargfunkcijas. Tās tiek izmantotas arī ginekoloģisko slimību ārstēšanai, bet atsevišķos gadījumos palīdz pret neauglību un attālina klimaksa iestāšanos.

Taču, lai arī cik nekaitīgas šķiet dūņas, ne visi ar tām drīkst ārstēties. Dūņu dziedniecība nav vēlama:
* ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra;
* hipertonijas slimniekiem;
* ja ir smagas sirdskaites;
* slimību un to paasināšanās laikā;
* tuberkulozes slimniekiem;
* asinsslimību saasināšanās stadijā.

Dažos gadījumos sapropeli var lietot arī iekšķīgi. Parastā deva: 1–2 tējkarotes no rīta 20–25 minūtes pirms ēšanas (iepriekš izšķīdinot siltā vārītā ūdenī). Ārstēšanās kurss – viens mēnesis.

Pēc mēnesi ilga pārtraukuma kursu var atkārtot. Iekšķīgi sapropeli lieto pret hemoroīdiem, aknu, ginekoloģiskajām un ādas slimībām, galvassāpēm, cukura diabētu, nervu slimībām, pielonefrītu, cistītu, prostatītu, vīriešu neauglību, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu. Sapropeli var lietot arī pret grēmām, aizcietējumiem, kolītu, enterokolītu, podagru, arī paģiru sindroma noņemšanai.

Sapropeli kā maskas un apliekamos var lietot kosmētikā. Tas ļaus atbrīvoties no pinnēm, vasarraibumiem, pigmentācijas plankumiem un pat vitiligo. Grumbas izlīdzināsies, sejas āda atjaunosies, matu saknes nostiprināsies.

Ja āda ir taukaina, sapropeli plānā kārtiņā (1,5–1,8 mm) uz 15–20 minūtēm uzklāj sejai, tad noskalo ar siltu ūdeni un pēc 30 minūtēm sejas ādu ieziež ar barojošu krēmu.

Sausai ādai dūņas sasilda līdz 35 grādiem un uz 15 minūtēm uzziež sejai 2,5 mm biezā kārtiņā. Lai sapropelis pilnībā neizžūtu, tas jāmitrina ar ūdeni. Sejai var uzklāt plānu polietilēna plēvi, kurai izgriezti caurumi mutei, degunam un acīm. Pēc noteiktā laika masku noskalo ar toniku vai siltu ūdeni, pēc pusstundas ieziež ar barojošu krēmu.

Leave a Comment