Drīzumā tiks pamatīgi ierobežoti darījumi ar skaidro naudu! Tas attieksies uz pilnīgi visiem

Šie jaunie regulējumi ir būtiski, lai stiprinātu finanšu sistēmas integritāti un samazinātu noziedzīgu darbību riskus, tādējādi veicinot godīgu un drošu ekonomisko vidi.

Papildus prasībām par pastiprinātām pārbaudēm un uzraudzību, atbildīgajiem subjektiem būs arī pienākums nekavējoties ziņot kompetentajām iestādēm par aizdomīgām darbībām, kas var norādīt uz naudas atmazgāšanu, teroristu finansēšanu vai citām noziedzīgām darbībām. Šāds pasākums nodrošinās efektīvu reakciju uz potenciāliem riskiem un palīdzēs novērst finanšu noziegumus, saglabājot finanšu sistēmas uzticamību un stabilizējot tirgu.

Turklāt jaunie noteikumi paredz arī pastiprinātu uzraudzību un kontroli pār īpaši bagātām privātpersonām, kuras pieder īpašumi vismaz 50 miljonu eiro vērtībā. Šiem subjektiem būs jāveic padziļinātas uzticamības un klientu identitātes pārbaudes, kā arī jānodrošina pilnīga atbilstība visiem finanšu regulējumiem un standartiem. Šādi pasākumi ir nepieciešami, lai novērstu iespējamus mēģinājumus izmantot finanšu sistēmu nelikumīgām darbībām vai krāpniecībai, nodrošinot tās integritāti un stabilitāti.

Jaunie noteikumi, kas stājas spēkā, rada būtiskas izmaiņas finanšu darījumu jomā, ieviešot papildu prasības un kontroles procedūras, kas attiecas uz skaidras naudas darījumiem un atklātību saistībā ar faktiskajiem īpašniekiem. Šie jaunie regulējumi ir daļa no plašākas stratēģijas, kas vērsta uz finanšu sistēmas integritātes stiprināšanu un noziedzīgu darbību novēršanu, atbilstot mūsdienu izaicinājumiem un tendencēm.

Vai atbalsti valdības ieceri izvietot uz Latvijas ceļiem vairāk radarus un video novērošanas sistēmas?

Savukārt skaidras naudas darījumi, kas pārsniedz 10 tūkstošus eiro, būs atļauti tikai starp privātpersonām, ja tie nav saistīti ar viņu profesionālo darbību. Tas nozīmē, ka komerciālie darījumi, kas ietver lielas naudas summas, būs jāveic caur bankas pārskaitījumu vai citiem elektroniskiem maksājumu veidiem, lai samazinātu naudas atmazgāšanas risku un nodrošinātu finanšu darījumu pārredzamību.

Turklāt no 2029. gada īpašas kontroles procedūras tiks ieviestas arī augstākā līmeņa profesionālajiem futbola klubiem. Šīs procedūras paredz papildu uzraudzību un pārskatatbildību attiecībā uz klubu finanšu darījumiem, lai novērstu iespējamos mēģinājumus izmantot sporta organizācijas kā kanālu naudas atmazgāšanai vai citām nelikumīgām darbībām.

Turklāt jaunie noteikumi nodrošinās, ka personām ar likumīgu interesi, tai skaitā žurnālistiem, pilsoniskām organizācijām un kompetentajām iestādēm, būs tiesības uz tūlītēju, tiešu un brīvu piekļuvi informācijai par faktiskajiem īpašniekiem. Tas veicinās lielāku pārredzamību un atklātību finanšu sistēmā, kā arī palīdzēs novērst korupcijas un nelikumīgas darbības, nodrošinot sabiedrībai uzticību un drošību.

Leave a Comment