Diemžēl, bet skumja ziņa… Mūžībā devusies labi zināmā Latvijas režisore, kuras darbs ietekmēja visu teātra pasauli

Diemžēl, bet Latviju pārņēmusi ļoti skumja vēsts. Pāragri mūžībā devusies labi zināmā režisore, kuras vārds un darbi bija kļuvuši par nozīmīgu kultūras dzīves sastāvdaļu.

Viņas karjera bija izcila un bagāta ar dažādiem sasniegumiem, kas ietekmēja gan vietējo, gan starptautisko mākslas un teātra pasauli.

Režisore piedzima un uzauga Latvijā, kur jau agrā bērnībā izrādīja interesi par mākslu un teātri. Viņa studēja prestižajā Latvijas Kultūras akadēmijā, kur izcēlās ar savu talantu un radošumu. Pēc studijām viņa strauji uzsāka karjeru teātrī, ātri kļūstot par vienu no vadošajām personībām šajā jomā.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Viņas pirmie darbi tika novērtēti gan kritiķu, gan skatītāju vidū, jo tie atspoguļoja dziļu izpratni par cilvēka emocijām un sabiedrības problēmām. Režisore bieži vien izvēlējās sarežģītus un aktuālus tematus, kurus viņa spēja pasniegt ar unikālu māksliniecisko redzējumu. Viņas izrādes bieži vien bija ne tikai izklaidējošas, bet arī izglītojošas, aicinot skatītājus pārdomāt dzīves vērtības un morālos jautājumus.

Liela darbu darītāja!

Papildus darbam teātrī, režisore aktīvi piedalījās arī dažādos kultūras projektos un festivālos, kur viņa vadīja meistarklases un dalījās savās zināšanās ar jaunajiem māksliniekiem. Viņa bija arī Latvijas Teātra mākslinieku asociācijas biedre un bieži vien tika aicināta par goda viesi starptautiskos pasākumos.

Viņas darbi tika godalgoti daudzās prestižās balvās, tostarp Latvijas Lielajā teātra balvā un starptautiskos teātra festivālos. Viņas pēdējais projekts, kas tika izrādīts pagājušajā gadā, saņēma plašu atzinību un kļuva par vienu no visvairāk apspriestajiem mākslas notikumiem Latvijā.

 

Pāragrā aiziešana

Naktī uz 11. jūniju pēc ilgstošas un smagas cīņas ar s****u mūžībā devusies izcilā latviešu teātra režisore, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) profesore un skatuves mākslas teorētiķe Zane Kreicberga (dzimusi 1971. gada 26. jūnijā, devusies mūžībā  2024. gada 11. jūnijā). Sēru vēsti sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja viņas tuvinieki.

Zane Kreicberga bija ievērojama personība Latvijas teātra pasaulē. Viņas ieguldījums skatuves mākslā un teātra izglītībā ir nenovērtējams. Ar savu darbu LKA viņa izaudzināja vairākas paaudzes jauno aktieru un režisoru, iedvesmojot viņus ar savu dedzību un profesionālismu. Kā teātra režisore Zane atstāja spilgtu nospiedumu Latvijas teātrī ar saviem inovatīvajiem un dziļi emocionālajiem iestudējumiem.

Video ar Zani:

 

Atvadīšanās

Atvadīšanās no Zanes Kreicbergas notiks piektdien, 14. jūnijā, pulksten 15.00 Rīgas Krematorijā. Pulksten 17.00 visi tiek aicināti uz atvadu pasākumu LKA teātra mājā “Zirgu pasts”, kurā kolēģi, draugi un audzēkņi dalīsies atmiņās un godinās Zanes piemiņu.

Zane Kreicberga bija ne tikai izcilas profesionāles karjeras turpinātāja, bet arī augsti respektēta pedagoģe un teātra zinātniece. Savu ceļu Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) viņa sāka 1997. gadā, absolvējot aktieru un režisoru kursu. Pēc tam viņa turpināja savu izglītību, iegūstot akadēmisko maģistra grādu “Mākslās” ar specializāciju teātra režijā 2007. gadā un pabeidzot doktora studiju programmu “Mākslas” (apakšnozare – Kultūras teorija) 2020. gadā.

LKA bija vieta, kurā Zane pilnveidoja savu karjeru un ieguldīja savas zināšanas. Viņa bija akadēmiskās maģistra studiju programmas “Audiovizuālā un skatuves māksla” direktore, kur viņa pasniedza kursus par laikmetīgo teātri, teātra teoriju un menedžmentu. Turklāt viņa bija viena no Jaunā teātra institūta dibinātājām un bija aktīvi iesaistīta zinātniskajā darbā, piedaloties konferencēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Savā profesionālajā karjerā Zane arī strādāja kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, līdz ar laiku paplašinot savu darbības jomu un aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu. Viņa bija ievērojams ieguldījums LKA, palīdzot veidot nākamās paaudzes teātra speciālistus.

Pirms savas akadēmiskās karjeras Zane izcēlās arī uz skatuves kā aktiere Anša Rūtentāla Kustību teātrī un piedalījās dažādās izrādēs, sniedzot savu talantu un iegūstot ievērojamu pieredzi. Viņas ceļš teātra un izglītības jomā ir atstājis nenovērtējamu iespaidu, un viņas mantojums turpinās dzīvot caur viņas audzēkņiem un kolēģiem.

Leave a Comment