DEAC ja DLC kaasavad Balti riikidesse 30 miljoni euro suuruse investeeringu andmekeskuste ja võrguarenduse jaoks

 

Vastavalt Lätis ja Leedus tegutsevad DEAC ja Data Logistics Center (DLC) said SEB Bankist 30 miljoni euro suuruse 10aastase tähtajaga laenu Balti riikide sidetaristu edasiseks laiendamiseks, keskendudes andmekeskustele ja kiudoptilistele võrkudele.

 

„SEB Banki investeeringuga rahastatakse peamiselt uue DEAC andmekeskuse ehitust Riias Lätis, mis saab olema üks selles piirkonnas üks kestlikumaid. Ühtlasi kasutatakse seda DLC andmekeskuste laiendamiseks Vilniuses Leedus ja kiudoptiliste võrkude arendamiseks,“ selgitas DEAC ja DLC tegevjuht Andris Gailitis. Mõlemad ettevõtted on kandjast sõltumatute andmekeskuste käitajad, kes pakuvad pilvandmetöötluse ja IT-taristu lahendusi ning kuuluvad äriühingule Baltic Rezo, mida omab Quaero European Infrastructure Fund II (Euroopa infrastruktuurifond (QEIF II)). QEIF II investeerib taristuprojektidesse üle Euroopa ning seda haldab varahaldusettevõte Quaero Capital.

 

„Me jätkame kindlalt panustamist Baltimaadesse, ehitades tipptasemel, efektiivset ja keskkonnasõbralikku kriitilise tähtsusega taristut. Meil on hea meel, et meil on pikaajaline suhe SEB Bankiga,“ rääkis Quaero Capitali tegevjuhina tegutsev osanik Sébastien Bourget.

 

Läti uus andmekeskus saab olema väga energiatõhus. Selle energiakasutuse tõhususe (power usage effectiveness (PUE)) koefitsient jääb alla 1,3, mis näitab, kui efektiivselt kasutab andmekeskus elektrit IT-seadmete tõrgeteta tööks. Uus andmekeskus töötab täielikult taastuvenergiast pärineval elektrienergial ja varugeneraatorites kasutatakse Neste MY diislit, mis sisaldab taastuvast toorainest valmistatud hüdrogeenitud taimeõli (hydrotreated vegetable oil (HVO)).

 

Andmekeskusel on III astme sertifikaat projektdokumentidele ja rajatud ehitistele rahvusvaheliselt sertifitseerimisorganisatsioonilt Uptime Institute. See tõendab, et rajatised, insenertehniline infrastruktuur ja andmekeskus vastavad kõrgeimatele rahvusvahelistele standarditele. Kogu andmekeskus ehitatakse uusimaid ja tõhusamaid tehnoloogiaid kasutades, et rahuldada andmekeskuste kasvavaid energiavajadusi.

 

„Digimahukas töö ja elustiil tekitavad järjest suurenevaid andmemahtusid, mis prognooside kohaselt suurenevad järgnevatel aastatel igal aastal umbes viiendiku võrra. Mida rohkem infot toodavad andmemahtudele keskendunud ettevõtted, seda olulisemaks muutub interneti ja sidetaristu arendamine andmete aina suurenevate koguste säilitamiseks, juurdepääsuks ja haldamiseks. SEB Banki laen aitab luua seda olulist taristut Balti riikides ja kiirendada kestlikku digitaliseerimist meie ühiskonnas ja äris,“ selgitas SEB Banki juhatuse liige ja jaepanganduse juht Vilius Juzikis.

Leave a Comment