Daudzus autovadītājus neiepriecina ziņa, ka pavisam drīz Tehniskās apskates laikā simtiem auto dēļ šī var to neiziet!

Novembrī valdība pieņēma izmaiņas, kas paredz obligātu ziemas riepu lietošanu ar “kalns un sniegpārsliņa” marķējumu no 2024. gada decembra līdz martam. Tāpat tika apstiprinātas jaunas pārbaudes dīzeļautomašīnām, lai stingrāk kontrolētu izmešus.

Ziemas riepas:

No 2024. gada decembra līdz martam braukt varēs tikai ar riepām, kas marķētas ar “kalns un sniegpārsliņa”. Šī prasība attiecas uz visiem transportlīdzekļiem, neatkarīgi no ražošanas gada. Mērķis – paaugstināt satiksmes drošību ziemas periodā.

Dīzeļautomašīnu pārbaudes:

Latvija ieviesīs jaunu pārbaudes metodiku dīzeļautomašīnām ar Euro 5 un Euro 6 dzinējiem. Mērķis – kontrolēt, vai nav veiktas manipulācijas ar izplūdes sistēmu, kas palielina kaitīgo izmešu daudzumu.

Pārbaude attieksies uz automašīnām, kas ražotas no aptuveni 2010./2011. gada līdz pat šodienai.

 

Jaunā testēšanas procedūra dīzeļautomašīnām, kas ļaus precīzāk noteikt, vai veiktas manipulācijas ar izplūdes sistēmu, jau tiek testēta Vācijā, Nīderlandē un Beļģijā. Šī procedūra ir aktuāla Latvijai, jo 65,9% no reģistrētajām vieglajām automašīnām ir dīzeļdzinēji.

Problēma ir tāda, ka, beidzoties dīzeļdegvielas daļiņu filtram (kvēpu filtram), autovadītāji bieži vien to izgriež un pārprogrammē auto vadību, jo filtra nomaiņa ir dārga.

Iepriekš šādas manipulācijas bija grūti konstatējamas, bet jaunā tehnoloģija ļaus precīzi noteikt daļiņu skaitu izplūdes gāzēs, pat ja tās ir 10 reizes mazākas par matu.

Lasi vēl: Dabas zīmju vērotājs prognozē kāds laiks būs uz Lieldienām un uz aprīļa sākumu: ”+18, +20 grādu atzīme”

Jaunā testēšanas procedūra tiks piemērota Euro 5 un Euro 6 standarta dīzeļautomašīnām, jo Euro 4 mašīnām izmešu prasības bija atšķirīgas, un to kļūst arvien mazāk. Šī ir ilgtermiņa iniciatīva, jo Euro 5 un Euro 6 dzinēji vēl ilgi būs uz ceļiem.

 

Leave a Comment