Cik aitu ganāmpulkā? Dažādi bezmiega iemesli un kā tos novērst

2. Problēmas
Jums steigšus jāizdomā aizbildinājums nodokļu inspekcijai un jāsagatavo pusgada darbības pārskats. Kā par spīti galvā nekas jēdzīgs neienāk, turklāt vēl bērns pieteicis streiku (sak, neiešot rīt uz bērnudārzu ne sitams). Rīts gudrāks par vakaru, jūs nodomājat un liekaties uz auss. Taču nekā, miegs neparko nenāk. Un to var saprast: smadzenes joprojām mēģina atrisināt problēmas, tāpēc tās uzskata, ka nav vaļas atpūtai.

Ko darīt?
Ielieciet savu spilvenu uz brīdi ledusskapī. Saprotams, ne parasto spalvu spilvenu, bet no poliakrila šķiedrām. Pēc izgudrotāju domām, tāda komprese ne tikai nodrošina veselīgu un ciešu miegu, bet arī noņem galvassāpes, stresu. Ja jums pie rokas nav atdzesēta spilvena, būs gana, ja izvēdināsiet telpu, atdzesējot to līdz +18 grādiem.

3. Pārgurums
Jūs godprātīgi nostrādājāt bez pārtraukuma n-tās stundas un apmierināts ar paveikto dodaties pie miera. Bet kas tad nu? Galva strādā kā dators un atgādina, ka jau no paša rīta apspriede pie menedžera, pēc tam vienos dienā – lietišķa tikšanās… Un tā visu nakti, kaut gan patiesībā smadzenēm vajadzēja pāriet uz alfa ritmiem (dziedniecisku miegu ar sapņošanu), bet tās turpina pēc inerces darboties un strādā, strādā…

Ko darīt?
Interesantu paņēmienu izgudrojuši Maskavas zinātnieki. Cilvēkam izdara encefalogrammu, un uz tās bāzes katram individuāli tiek sacerēta mūzika smadzenēm. Visi eksperimenti ir noritējuši sekmīgi: atskanot jau pirmajām miega melodijas skaņām, pacientiem sākuši vērties ciet plakstiņi. Speciālisti uzskata, ka mūziku smadzenēm ikviens spēj sev piemeklēt pats – no iemīļoto dziesmu un citu skaņdarbu repertuāra (tikai tām jābūt lēnām, mierīgām).

4. Bioritmu traucējumi
Jūs bijāt spiests vairākas naktis pēc kārtas doties pie miera, kad pārējā ļaužu daļa jau pilnā sparā modās. Un nu beidzot jums atkal radās iespēja izgulēties – nolikāties slīpi jau paagrāk, taču nez kāpēc novārtījāties pa gultu vaļā acīm līdz pat rītam. Dienas režīma izjaukšana, ceļojums uz valsti, kas atrodas citā laika joslā, darbs nakts maiņās, un – bezmiegs klāt. Nabaga organisms nekādi nespēj saprast, kas tagad ir – diena vai nakts, tāpēc producē stresa hormonus, kas traucē iemigt.

Ko darīt?
Palīdz akupunktūra. Kakla priekšējā daļā un gar miega artēriju atrodas bioaktīvie punkti (pa četriem katrā vietā), kuriem pēc kārtas jāuzspiež ar kreisās rokas īkšķi (vispirms kakla priekšējās daļas punktiem, pēc tam – gar miega artēriju). Jāatkārto trīs reizes katrā pusē. Palīdz arī vannas, meditācija – viss, kas noņem stresu un iekšējo sasprindzinājumu.

5. Skābekļa trūkums
Jūs it kā cieši gulējāt, taču pamodāties salauzīts, it kā jums būtu pārvēlies ceļarullis, turklāt sarkanām acīm. Visas bezmiega pazīmes. “Tu šonakt tā krāci,” klusi mēģina iebilst otra puse, kaut gan pati neizskatās labāk.
Krākšana ir visai izplatīta parādība. Miegā “simfonijas” mēdz izpildīt ceturtā daļa vīriešu un desmitā daļa sieviešu. Taču šāda “mūzika” ir diezgan bīstama: krākšanas laikā uz mirkli apstājas elpošana un rodas skābekļa bads, līdz ar to smadzenes nesaņem vajadzīgo skābekli, rezultātā daļa šūnu aiziet bojā.

Ko darīt?
Pirmām kārtām jāatsakās no alkohola un miegazālēm, jo tās atslābina rīkles muskuļus. Jāatradinās arī gulēt uz muguras. Šim nolūkam pidžamas vai naktskrekla muguras daļai var piešūt kabatiņu un ielikt tajā tenisa bumbiņu. Vēlams iegādāties speciālu ierīci – masku ar caurulītēm, kas degunā pūš gaisu. Tiesa, ar šādu parikti gulēt ir tikpat neērti kā ar gāzmasku. Vēl var uz nakti iepilināt degunā speciālus pretkrākšanas pilienus, kas paplašina elpceļus un nodrošina gaisam brīvu plūsmu. Ja nelīdz pilnīgi nekas, var rīkoties radikāli – veikt defekta novēršanas operāciju. Šīs ķirurģiskās iejaukšanās pluss ir tas, ka burtiski jau nākamajā rītā pēc operācijas cilvēks ir gandrīz teicamā formā. Tomēr ir arī mīnusi: operācija neatbrīvo no krākšanas uz visu atlikušo mūžu – šis process ir atgriezenisks.

Augi palīgos
Ātru iemigšanu un ciešu miegu veicina silta vanna vakarā pirms gulētiešanas. Vannu piepilda ar 31–32 grādus siltu ūdeni (gados vecākiem cilvēkiem ūdens temperatūra var būt 36 grādi) un vannojas 15 minūtes. Pakāpeniski nogurums pazūd, tā vietā iestājas atslābums. Pēc vannas ieteicams izdzert pusglāzi silta piena vai ūdens, kurā iemaisīta tējkarote medus. Vannai ieteicams pievienot šādus ārstniecības augu uzlējumus un novārījumus.

* Kalmju uzlējums – pret reimatismu un muskuļu sāpēm: 3 ēdamkarotes kalmju lakstu aplej ar litru verdoša ūdens, 10 minūtes vāra, 2–3 stundas nostādina, tad izkāš un pielej vannas ūdenim.

* Baldriānu uzlējums – pret uzvilktiem nerviem: 3 ēdamkarotes žāvētu sasmalcinātu baldriānu aplej ar litru verdoša ūdens, silti ietin, 1–2 stundas nostādina, tad izkāš un pielej vannas ūdenim.

* Ozola mizas novārījums – pret ādas iekaisumiem: 4 ēdamkarotes sasmalcinātas mizas aplej ar verdošu ūdeni, pusstundu vāra, tad izkāš un pielej vannas ūdenim.

Leave a Comment