Cietais siers, rieksti, pilngraudi – “būvmateriāli” zobiem

Kuras no vielām zobiem un smaganām īpaši nepieciešamas? Pirmkārt, kalcijs. Tieši zobos tas uzglabājas līdz pat 99%. Šā iemesla dēļ stomatologi arī rekomendē saviem pacientiem lietot uzturā skābpiena produktus, lapu salātus. Īpaši pastiprināt kalciju saturošu diētu nepieciešams sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Ja tas netiek darīts, ja auglim nepieciešamais kalcija daudzums netiek uzņemts ar uzturu, bērns to paņem no mātes kauliem un zobiem.

Starp citu, viens no galvenajiem kalcija avotiem ir cietais siers, kas visa cita starpā emaljai veselīgs arī ar to, ka spēj neitralizēt skābes un aizsargāt no kariesa. Tāpēc nekļūdoties var teikt, ka cietais siers spēj aizvietot zobu tīrīšanu pēc ēšanas.

Līdzīgas īpašības piemīt arī nesaldinātam jogurtam, kas satur fosfātus, kalciju un kazeīnu, neitralizē baktērijas, novērš zobu aplikuma un nepatīkamās elpas veidošanos.

Uzturēt magnija–kalcija līdzsvaru palīdz pilngraudu produkti un Brazīlijas rieksti. Bet, lai nepieļautu smaganu asiņošanu, nepieciešams kālijs, kura daudz ir ar visu mizu ceptos kartupeļos. Pret smaganu un zobu saslimšanu vēršas arī E vitamīns, tāpēc ļoti ieteicams salātiem pievienot diedzētus graudus un augu eļļu.

Leave a Comment