Atvadīsies no mūžībā aizgājušās operdziedātājas un vokālās pedagoģes Rudītes Ruško

Rīgas Krematorijas Lielajā zālē šodien no plkst.13 līdz 14.20 notiks atvadīšanās no operdziedātājas un vokālās pedagoģes Rudītes Ruško, tā informēja dziedātājas piederīgie.

Ruško vokālo mākslu apguva Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. No 1992.gada līdz 2000.gadam viņa bija Latvijas Nacionālās operas (LNO) soliste. Dziedātājas nozīmīgākās lomas LNO izrādēs ir Karmena un Mikaela (Karmena), Esmeralda (Parīzes Dievmātes katedrāle), Ilze (Pazudušais dēls), Suzanna (Figaro kāzas), Pamina (Burvju flauta), Mizete Bohēma), Amnerisa (Aīda) u.c.

Viņa 1993.gadā saņēma Lielo mūzikas balvu kā Henrija Pērsela operas uzveduma “Didona un Enejs” radošās grupas dalībniece.

No 2000.gada Ruško darbojās kā brīvmāksliiece, koncertējot Holandē, Beļģijā, Lielbritānijā, Igaunijā, Itālijā, Vatikānā, Austrijā, Vācijā, Krievijā un citās valstīs.

Ruško 2004.gadā izveidoja privātu koncertorganizāciju un rīkoja daudzus dažāda mēroga muzikālos notikumus, savu radošo potenciālu veltot klasiskās opermūzikas un operetes žanru popularizēšanai. Ruško bija ilggadēja skatītāju iemīļotā “Ceriņu dārza” (Dobele) koncerta producente un dalībniece. Vēl viņa darbojās arī kā vokālā pedagoģe.

Leave a Comment