Atjaunojot ēkas un telpas, mazinās rindas uz pašvaldības mājokļiem

Otrdien, 18.oktobrī, Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja iepazinās ar Mājokļu un vides departamenta sagatavotajiem mājokļu pieejamības un pašvaldības mājokļu kvalitātes uzlabošanas plāniem, kas paredz vērienīgus ieguldījumus pašvaldības dzīvokļu skaita paplašināšanai, tuvāko gadu laikā ievērojami mazinot rindas uz tiem.

“Pašvaldības sociālo mājokļu pieejamība ir būtiska problēma, ko Rīgas dome ir izvirzījusi par vienu no prioritātēm. Divu gadu laikā sociālo mājokļu fonda paplašināšanā plānots ieguldīt vairāk nekā 20 miljonus eiro, palielinot rīdziniekiem pieejamo mājokļu skaitu par vairāk kā 800 dzīvokļiem, kas būtiski samazinās dzīvokļu rindu,” uzsver Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Lai nodrošinātu iedzīvotājus ar sociālajiem dzīvokļiem, pašvaldība plāno veikt tās rīcībā esošu atsevišķu dzīvokļu un telpu remontu. Pašvaldības īpašumā esošu un šobrīd neizīrētu atsevišķu telpu atjaunošanā un pārbūvē divu gadu laikā tiks ieguldīti 2,5 miljoni eiro, atjaunojot ap 550 dzīvokļus.

Atjaunojot pašvaldības īpašumā esošās ēkas, kam nepieciešami būtiski uzlabojumi, plānots iegūt ap 300 dzīvokļus Tiks atjaunotas sešas ēkas, darbus organizējot 2 kārtās. Līdz 2024.gadam tiks atjaunotas pašvaldības ēkas – Prūšu ielā 25A, Dolomīta ielā 1, Lielupes ielā 1, k-10. Tām jau ir izstrādāti būvprojekti un darbus var uzsākt pēc finansējuma piešķiršanas. Pateicoties sadarbībai ar Ekonomikas ministriju Eiropas Savienības fondu programmas sagatavošanā, plānots, ka pirmās kārtas īstenošanai varētu tikt piesaistīti vairāk nekā 10 miljoni eiro līdzfinansējuma. Otrajā kārtā, kas plānota pēc 2024.gada, plānots atjaunot ēkas Ziepju ielā 11, Ieriķu ielā 2A, kā arī Eduarda Smiļģa ielā 44.

Tiek plānota arī jaunu dzīvojamo māju būvniecība, tostarp, ēku kvartāla nākamās kārtas būvniecība Mežrozīšu ielā 41, kur tiek apsvērta 4 jaunu ēku būvniecība, pielietojot ilgtspējīgas būvniecības prakses principus. Tāpat jaunas ēkas varētu tikt būvētas Ēbelmuižas ielā.

MVD apkopotā informācija liecina, ka šī gada 1.septembrī rindā uz sociālo dzīvokli Rīgā gaidīja 2033 ģimenes. Divu laikā kopš 2020.gada 1.septembra dzīvokļu rinda samazinājusies par 30%.

Leave a Comment