ASV mazo uzņēmumu sektorā strauja izaugsme, uzlabojas noskaņojums, teikts ASV Valsts kases ziņojumā

ASV mazo uzņēmumu dibināšanas pieteikumi šogad strauji pieaug, jo, samazinoties inflācijai, šajā sektorā uzlabojas noskaņojums pēc nestabilitātes perioda pēc 2020. gada, liecina ASV Valsts kases ziņojums, kas tika publicēts otrdien.

Valsts kases analīze, kas publicēta laikā, kad viceprezidentes Kamalas Harisas (Kamala Harris) prezidenta vēlēšanu kampaņā tika ierosināts 10 reizes palielināt nodokļu atvieglojumus jaunuzņēmumiem, liecina, ka ASV līdz šim 2024. gadā vidēji mēnesī ir iesniegti 430 000 jaunu uzņēmumu pieteikumu. Tas ir par 50 % vairāk nekā vidēji 2019. gadā.

Uzņēmumu, kas, visticamāk, pieņems darbā darbiniekus, pieteikumu skaits ir pieaudzis līdz 140 000 mēnesī, kas ir par 30 % vairāk nekā 2019. gadā, liecina ziņojums. Tajā piebilsts, ka kopš 2019. gada mazie uzņēmumi tagad nodrošina 70 % no neto jaunajām darba vietām ASV, salīdzinot ar 64 % iepriekšējā uzņēmējdarbības ciklā.

Harisa trešdien Ņūhempšīrā paziņos par savu plānu par nodokļu atlaidi mazajiem uzņēmumiem līdz 50 000 ASV dolāru apmērā jaunuzņēmumiem, paziņoja kampaņas pārstāvis. Pašreizējais atskaitījumu limits ir 5000 ASV dolāru uzņēmējdarbības uzsākšanas izmaksām, bet vidējās izmaksas, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, ir 40 000 ASV dolāru, piebilda amatpersona.
Harisa ir sadarbojies ar ASV Finanšu ministrijas sekretāri Džanetu Jellenu, lai nodrošinātu vairāk aizdevumu resursu mazajiem uzņēmumiem mazākumtautību un mazkvalificētajās kopienās, tostarp vairāk nekā 8 miljardus ASV dolāru ieguldījumus 162 kopienas finanšu iestādēs.

“Prezidents Baidens un es zinām, ka mazie uzņēmumi ir mūsu kopienu mugurkauls,” Harisa teikts ziņojumam pievienotajā paziņojumā. “Pateicoties mūsu administrācijas vēsturiskajiem ieguldījumiem mazo uzņēmumu panākumos un izaugsmē, kopš mēs ar prezidentu Baidenu stājāmies amatā, ir iesniegti rekordliels skaits 19 miljoni jaunu mazo uzņēmumu pieteikumu, tostarp arī novados, kas ir pamesti novārtā un kuros nav pietiekami daudz pakalpojumu.”

Valsts kases analīze liecina, ka, samazinoties inflācijai, pēdējos mēnešos ir uzlabojušies vairāki mazo uzņēmumu noskaņojuma rādītāji. Ikmēneša mazo uzņēmumu optimisma indekss, kas balstās uz Nacionālās neatkarīgo uzņēmumu federācijas (National Federation of Independent Business) biedru uzņēmumu aptauju, kopš 2018. gada ir uzrādījis lejupvērstu tendenci, bet šogad ir atguvies līdz augstākajam līmenim kopš 2022. gada februāra.

Līdzīgs ASV Tirdzniecības palātas Mazo uzņēmumu indekss šogad arī ir paaugstinājies.

Leave a Comment