Apelācijas instances tiesa vienu no digitālās televīzijas krimināllietām mēģinās izskatīt saprātīgā termiņā.

Rīgas apgabaltiesa centīsies pēc iespējas operatīvāk izskatīt tā dēvēto otrās digitālās televīzijas krimināllietu, sacīja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas tiesnesis Guntars Stūris.

Apsūdzēto solā ir bijušais premjers Andris Šķēle un bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kuri abi nesen tika ievēlēti Saeimā. Šī ir specifikācija video formātam, ko var izmantot mazjaudas ierīcēm. Likums valsts amatpersonām dod priekšrocības kriminālprocesā, kad tās tiek apsūdzētas – priekšroka tiek dota saprātīga termiņa nodrošināšanai, nevis gadījumiem, kad termiņš netiek ņemts vērā.

Tiesnesis Stūris stāsta, ka šīs lietas izskatīšanas termiņš apelācijas instances tiesā ir no tās saņemšanas iztiesāšanai, kas bija šā gada 13.maijs.

No vienas puses, krimināllietas izskatīšanas apelācijas instances tiesā sākums 8.decembrī pulksten 10.00, tomēr iesniedzējs Stūris norāda, ka lieta ir sarežģīta un apjomīga, tāpēc tās izskatīšana var aizņemt kādu laiku. Iztiesāšana varētu ieilgt, un bija nepieciešams laiks, lai iepazītos ar lietas materiāliem, izprastu tās dažādos aspektus un sagatavotos tiesas sēdēm.

Tiesnesis uzsvēra, ka Šlesers saukts pie kriminālatbildības, proti, kriminālvajāšana par šo lietu uzsākta laikā, kad viņš nebija ne valsts amatpersona, ne Saeimas deputāts, tāpēc runāt par viņa imunitāti nav korekti.

Tiesa ir veidota tā, lai ātri izskatītu lielu skaitu krimināllietu, lai nerastos šaubas par konkrētas lietas virzību. Tas tiek darīts, nodrošinot, ka konkrētas lietas izskatīšanas laikā tiesneši netiek novirzīti uz citām lietām.

Leave a Comment