Zināms, kas turpmāk notiks ar Uzvaras parka un nojauktā pieminekļa teritoriju


Pēc dažām dienām tiks pabeigta Padomju armijas pieminekļa demontāža Pārdaugavā, trešdien, 5.oktobrī, preses konferencē paziņoja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Tā kā būvniecības pirmā kārta tuvojas noslēgumam, būvnieks tuvākajā laikā pabeigs pieminekļa kompleksa demontāžu. Pārdaugavā. Šobrīd ir paveikti aptuveni 95% darbu. Lai gan šobrīd piemineklī nav ne bronzas figūru, ne platformu, ne strēles, Rīgas mērs sabiedrībai apliecina, ka baseins joprojām tiek piepildīts un notiek būvgružu izvešana. Īstermiņa risinājums pieminekļa vietā tiks izveidots “Nākotnes parks”, kurā bērniem un jauniešiem būs iespēja sportot, un skeitparks.

 

Lasi arī: Visums ir nolēmis šīs zodiaka zīmes apveltīt ar neredzētu veiksmes vilni, tomēr tikai oktobrī!

 

Laikam ejot, lietas mainās. Staķis atzīmēja, ka par skvēra izveidi vēl būs jālemj domei, taču tā izveidei nepieciešamos līdzekļus varētu iekļaut nākamā gada budžetā. Saņēmām lūgumus no cilvēkiem, kuri vēlējās ziedot pieminekļa nojaukšanai.

Rezultātā kopumā saziedoti 268 385 eiro, kas pēc vienošanās ar domi tiks izmantoti, lai pieminekļa kompleksā esošās statujas un bultu pārvērstu būvgružos. Viņa informēja, ka projekta tāmes tiks publiskotas, kad būs “labāki drošības apsvērumi”.

Plānots, ka Rīgas dome šodien lems, vai pieņemt saziedotos līdzekļus. Saeima ir pieņēmusi likumu, kas aizliedz eksponēt padomju un nacistu režīmu slavinošus priekšmetus, ko demontēt līdz 15.novembrim.

Šis likums nodrošina, ka Latvijas tumšās pagātnes piemiņa netiks aizmirsta un nākamās paaudzes netiks pakļautas totalitārisma slavināšana. 25. augustā Rīgā, Uzvaras parkā, tika nojaukts lielākais padomju laika piemineklis Baltijā. Pēdējais kompleksa elements — 79 metrus augstais obelisks — tika demontēts.

Pārdaugavas piemineklis tiks iznīcināts un nekas netiks saglabāts.

Leave a Comment