Sporta uztura ABC: ko labāk lietot sava sportiskā mērķa sasniegšanai

Mūsdienu zinātne sporta uztura jomā nestāv uz vietas. Jau sen ir pagājuši tie laiki, kad šis jēdziens tika asociēts ar steroīdiem un anaboliķiem. Šodien pasaules tirgū eksistē specializēto produktu līnijas, kas ir paredzētas kā sportistiem, tā arī visiem aktīva dzīvesveida cienītajiem. 

Tie spēj padarīt treniņus maksimāli efektīvus un īsākos termiņos sasniegt vēlamos rezultātus figūras koriģēšanā, izvairoties no negatīviem efektiem.

Sporta uzturs olbaltumvielu-ogļhidrātu kokteiļa veidā ir nekas cits, kā parastā uztura aizvietotājs, kurš sastāv no olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, vitamīniem un minerāliem. Visi šie komponenti ir arī sporta uzturā – ar tādu atšķirību, ka organisms uztver to ātrāk un tas ir daudz koncentrētāks. Piekrītiet, ka tas ir ērti, jo ne visiem ir iespēja ēst regulāri un pilnvērtīgi.

Bez tam, vitamīnu un minerālu komplekss ir visu organisma vielmaiņu procesu katalizators. Vitamīnu koncentrācija, kas ietilpst sporta uztura kompleksā ir daudz augstāka nekā ikdienas uzturā, jo ražotāji ņēma vērā cilvēkus ar lielām fiziskām slodzēm.

Bet mūsdienu dzīves apstākļos, kura skrien straujā tempā, ar pastāvīgiem stresiem, atmosfēras spiediena kritieniem un sliktu ekoloģisku situāciju – tо, ko piedzīvo pilsētas iedzīvotāji var pilnā mērā salīdzināt ar sportistu slodzi. Tāpēc ir nepieciešama paaugstinātā vitamīnu un minerālu koncentrācija.

Pieprasījums pēc tauku dedzinātajiem

Nevajag asociēt sporta uzturu tikai ar bodibildingu, kur liela nozīme ir muskuļu masas paaugstināšanai. Piemēram, pēdējā laikā ir strauji palielinājies pieprasījums uz tauku sadedzinošiem produktiem.

Cīņā ar tauku atlikumiem ļoti efektīvi palīdz termohēniki (termodžetiki) un lipotropiki. Jau no paša nosaukuma ir saprotams, ka termohēniki palielina cilvēka ķermeņa temperatūru, kas veicina tauku sadedzināšanas procesu. Ar termohēniku palīdzību cilvēks var sasniegt vēlamo rezultātu pat mērenas fiziskas slodzes gadījumā.

Dienas uzturā kaloriju skaitu ir jāsamazina mēreni samazinot tauku un ogļhidrātu lietošanu, bet nekādā gadījumā nedrīkst samazināt olbaltumvielu daudzumu uzturā. Šo var sasniegt ieviešot diētā augstolbaltumvielu kompleksu ar samazinātu tauku un ogļhidrātu saturu. Tādejādi, proteīns ir vajadzīgs ne tikai „spēka vīriem”, bet arī „cīnītajiem” ar savu kā uz raugiem augošo svaru.

Par sporta uztura klasifikāciju un to, ko no sporta uztura izvēlēties katram no jums, lasiet nākamajā lapa!

Leave a Comment