BMW un Mercedes ceturkšņa pārdošanas apjomi samazinās vāja Ķīnas pārdošanas apjoma dēļ

Vājais pieprasījums un spēcīgā konkurence Ķīnā ietekmēja BMW un Mercedes pārdošanas apjomus trešajā ceturksnī, ceturtdien paziņoja Vācijas luksusa automašīnu ražotāji.

Vācijas autobūves nozare saskaras ar vairākām problēmām, sākot ar augstām ražošanas izmaksām un pāreju uz elektriskajiem transportlīdzekļiem un beidzot ar pieprasījuma kritumu un pieaugošo konkurenci no Ķīnas.

Pēdējā laikā šīs problēmas visspilgtāk ilustrē izmaksu samazināšana Eiropas lielākajā autobūves uzņēmumā Volkswagen, kas pirmo reizi apsver iespēju slēgt rūpnīcas Vācijā.

Jūlija-septembra ceturksnī kopējie BMW pārdošanas apjomi samazinājās par 13 %, bet Mercedes – par 3 %. Pieprasījums Ķīnā, pasaules lielākajā automobiļu tirgū, cieš no ekonomikas lejupslīdes, savukārt ārvalstu autoražotāji saskaras ar sīvu konkurenci, ko rada vietējie ražotāji, piedāvājot lētākus modeļus, īpaši elektriskos automobiļus.

BMW pārdošanas apjomi konkrēti Ķīnā samazinājās par trešdaļu, bet Mercedes – par 13 %. Mercedes augstākās klases segmentu īpaši skāra zemāki patērētāju diskrecionārie izdevumi Ķīnā, kas ietekmēja tā luksusa S-klases modeļu līniju, kuras cenas šajā valstī sākas no 451 800 juaņu (63 700 ASV dolāru).

BMW neprecizēja modeļu rādītājus Ķīnā, bet paziņoja, ka tā Rolls-Royce limuzīnu pārdošanas apjomi pasaulē samazinājās par 16 %, savukārt MINI zīmols piedzīvoja kritumu par 25 %.

Arī Mercedes atzīmēja, ka globālais akumulatora elektrotransportlīdzekļu (BEV) tirgus ir vājš, ziņojot par BEV pārdošanas apjomu kritumu par 31 %. BMW BEV pārdošanas apjoms ceturksnī pieauga par 10 %.

Eiropas Savienība nesen noteica lielus tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem, apgalvojot, ka tie saņem negodīgas valsts subsīdijas. Pekina to noliedz un ir draudējusi ar pretpasākumiem, savukārt Vācijas autoražotāji, kuru aptuveni trešdaļa peļņas tiek gūta Ķīnā, ir pauduši bažas un aicinājuši uz plašākām sarunām.

Ķīna apsver iespēju paaugstināt muitas tarifus lielo dzinēju transportlīdzekļu importam, kas jo īpaši skars Vācijas ražotājus. Pagājušajā gadā Vācijas automašīnu ar 2,5 litru vai lielākiem dzinējiem eksports uz Ķīnu sasniedza 1,2 miljardus ASV dolāru.

Pēc pārdošanas datiem BMW un Mercedes akcijas nemainījās. Uzņēmumi septembrī samazināja savas gada prognozes, atsaucoties uz gauso Ķīnas tirgu, bet BMW minēja arī problēmas ar bremžu sistēmu, ko piegādā Continental.

Līdz šim šogad BMW un Mercedes akcijas ir samazinājušās attiecīgi par 23 % un 9 %, savukārt Eiropas autobūves nozares indekss ir samazinājies par 13 %.

Leave a Comment