Boeing: Arodbiedrību sarunu dalībnieki noraida grūtībās nonākušās aviokompānijas “galīgo piedāvājumu” attiecībā uz atalgojumu

Boeing arodbiedrību vadītāji ir noraidījuši “labāko un galīgo piedāvājumu” streikojošajiem mehāniķiem, kas, pēc vadības teiktā, būtu palielinājis atalgojumu par 30 % nākamajos četros gados. Tas bija par 25 % vairāk nekā sākotnējais piedāvājums, bet mazāk nekā 40 %, ko vēlas arodbiedrība.

Boeing bija noteicis nedēļas beigu termiņu, līdz kuram jāpanāk vienošanās par vienošanos, bet Klusā okeāna ziemeļrietumu reģiona arodbiedrību līderi paziņoja, ka viņi neprasīs saviem biedriem balsot par šo vienošanos Boeing noteiktajā piektdienas termiņā.

Piedāvājums tika noraidīts pēc pagājušajā nedēļā notikušajām divu dienu sarunām ar federālajiem starpniekiem, kuru laikā vienošanās netika panākta.

Uzņēmuma sarunu dalībnieki teica: “Mēs iesniedzām labāko un galīgo piedāvājumu, kas paredz būtiskus uzlabojumus un ņem vērā arodbiedrības un mūsu darbinieku atsauksmes.”

Tomēr arodbiedrības sarunu dalībnieki sūdzējās, ka Boeing ir publiskojis savu jaunāko piedāvājumu, pirms tam neapspriežoties ar arodbiedrības pārstāvjiem.

“Boeing nevar izlemt, kad un vai jūs balsosiet,” IAMAW pārstāvji pirmdienas vakarā sacīja vietējiem biedriem. “Uzņēmums ir atteicies tikties, lai turpinātu diskusiju, tāpēc mēs nebalsosim.”

Aptuveni 33 000 darbinieku, kas pieder Starptautiskajai Mašīnistu un aviācijas un kosmosa darbinieku asociācijai, 13. septembrī sāka protesta akciju. Arodbiedrība pārstāv rūpnīcu strādniekus, kas montē dažas no uzņēmuma vislabāk pārdotajām lidmašīnām.

Kas ir jaunajā piedāvājumā

Jaunais piedāvājums ir dāsnāks nekā tas, kas šomēnes tika pārliecinoši noraidīts.

Boeing paziņoja, ka pašreizējais piedāvājums nozīmē, ka gada vidējais atalgojums mehāniķiem četru gadu līguma termiņa beigās pieaugs no pašreizējiem 75 608 dolāriem (67 851 eiro) līdz 111 155 dolāriem (99 750 eiro).

Tomēr jaunajā piedāvājumā netiks atjaunots tradicionālais pensiju plāns, ko Boeing atcēla pirms aptuveni desmit gadiem. Streikojošie darbinieki kā vienu no iemesliem, kāpēc viņi ar 94,6 % balsu nobalsoja pret uzņēmuma iepriekšējo piedāvājumu, minēja atalgojumu un pensijas.

Boeing arī atjaunoja solījumu nākamo jauno lidmašīnu būvēt Sietlas apgabalā, ja šis projekts tiks uzsākts nākamo četru gadu laikā. Tas bija galvenais noteikums arodbiedrības vadītājiem, kuri ieteica pieņemt sākotnējo līguma piedāvājumu, taču tas šķita mazāk pārliecinošs ierindas locekļiem.

Streika izmaksas abām pusēm

Streiks, visticamāk, jau tagad samazina Boeing spēju ģenerēt skaidru naudu. Uzņēmums lielu daļu naudas iegūst, kad tas piegādā jaunas lidmašīnas, bet streika dēļ ir apturēta 737, 777 un 767 lidmašīnu ražošana. Darbu pie 787 lidmašīnām turpina strādnieki, kas nav arodbiedrību biedri, Dienvidkarolīnā.

Jaunais piedāvājums liecina par Boeing vēlmi izbeigt streiku. Pagājušajā nedēļā tā ieviesa darbinieku, kas nav arodbiedrību biedri, atvaļināšanu, lai streika laikā samazinātu izmaksas.

Piektdien Boeing sāka likt tūkstošiem vadītāju un darbinieku, kas nav arodbiedrību biedri, ik pēc četrām nedēļām paņemt nedēļu ilgu atvaļinājumu bez darba samaksas, piemērojot īslaicīgu, mainīgu atvaļinājumu. Uzņēmums ir arī paziņojis par darbā pieņemšanas iesaldēšanu, samazinājis komandējumu skaitu un izdevumus piegādātājiem.

Paredzams, ka naudas taupīšanas pasākumi ilgs visu streika laiku.

Streikotāji saskaras ar finansiālu spiedienu, lai atgrieztos darbā. Saskaņā ar Boeing sniegto informāciju pagājušajā nedēļā viņi saņēma pēdējās algas un mēneša beigās zaudēs uzņēmuma nodrošināto veselības apdrošināšanu.

Leave a Comment