Qualcomm potenciālais Intel pārpirkšanas darījums varētu radīt bažas par pretmonopola noteikumiem

Iespējamais Intel iegādes darījums varētu paātrināt Qualcomm diversifikāciju, taču tas apgrūtinās viedtālruņu mikroshēmu ražotāju ar zaudējumus nesošu pusvadītāju ražošanas struktūrvienību, kuru tam varētu būt grūti pārveidot vai pārdot, norāda analītiķi.

Pārpirkšanas gadījumā pasaulē tiks veikta arī stingra pretmonopola kontrole, jo tas apvienotu divus svarīgus mikroshēmu uzņēmumus, kas būtu nozares vēsturē lielākais darījums, radot milzīgu uzņēmumu ar lielu daļu viedtālruņu, personālo datoru un serveru tirgu.

 

Intel akcijas pirmdien pieauga par 3 % pēc tam, kad piektdienas beigās plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Qualcomm interesi mikroshēmu ražotāja iegādei.

“Runāmais Qualcomm un Intel darījums ir intriģējošs daudzos līmeņos, un, raugoties no tīras produktu perspektīvas, tam ir zināma jēga, jo tiem ir vairākas savstarpēji papildinošas produktu līnijas,” teica TECHnalysis Research dibinātājs Bobs O’Donels.

“Tomēr reāla iespēja, ka tas patiešām notiks, ir ļoti maza. Turklāt maz ticams, ka Qualcomm gribētu visu Intel, un mēģināt nošķirt produktu biznesu,” viņš teica.

Kādreiz dominējošais spēks pusvadītāju nozarē, piecas desmitgades vecais Intel piedzīvo vienu no saviem sliktākajiem periodiem, jo pieaug zaudējumi līgumražošanas struktūrvienībā, ko tas veido, cerot izkonkurēt TSMC.

Intel tirgus vērtība pirmo reizi trīsdesmit gadu laikā ir samazinājusies zem 100 miljardu ASV dolāru, jo uzņēmums ir palaidis garām ģeneratīvā mākslīgā intelekta bumu pēc tam, kad atteicās no ieguldījuma OpenAI.

Pēdējā slēgšanas brīdī tā tirgus kapitalizācija bija mazāk nekā puse no potenciālā uzteicēja Qualcomm, kura vērtība ir aptuveni 190 miljardi ASV dolāru.

Ņemot vērā, ka Qualcomm rīcībā 23. jūnijā bija aptuveni 7,77 miljardi ASV dolāru naudas un tās ekvivalentu, analītiķi paredz, ka darījums lielākoties tiks finansēts ar akcijām un Qualcomm investoriem radīs lielu vērtības samazinājumu, kas, visticamāk, radīs zināmas bažas.

Qualcomm, kas apgādā arī Apple, ir paātrinājis centienus paplašināt savu darbību ārpus sava galvenā viedtālruņu biznesa ar mikroshēmām tādām nozarēm kā automobiļu rūpniecība un personālie datori izpilddirektora Cristiano Amona vadībā. Tomēr tā joprojām ir pārāk atkarīga no mobilo sakaru tirgus, kas pēdējos gados ir saskāries ar grūtībām pieprasījuma krituma dēļ.

Amons ir personīgi iesaistīts sarunās ar Intel un ir izskatījis dažādas iespējas, lai noslēgtu darījumu ar uzņēmumu.

Šī nav pirmā reize, kad Qualcomm cenšas veikt lielu iegādi. Tā 2016. gadā piedāvāja iegādāties konkurentu NXP Semiconductors par 44 miljardiem ASV dolāru, bet divus gadus vēlāk atteicās no piedāvājuma, jo nespēja saņemt Ķīnas regulatoru piekrišanu.

Kamēr Intel projektē un ražo savas mikroshēmas, kas nodrošina personālo datoru un datu centru darbību, Qualcomm nekad nav vadījusi mikroshēmu rūpnīcu. Tā izmanto līgumražotājus, piemēram, TSMC, kā arī Arm Holdings piegādātās konstrukcijas un citas tehnoloģijas.

Qualcomm trūkst pieredzes, kas nepieciešama, lai attīstītu Intel jauno lietuves uzņēmumu, kas nesen par savu pirmo lielo klientu nosauca Amazon.com, kā norāda analītiķi.

Intel lietuvju uzņēmējdarbība tiek uzskatīta par ļoti svarīgu Vašingtonas mērķim palielināt vietējo mikroshēmu ražošanu. Uzņēmums saskaņā ar CHIPS Act ir ieguvis aptuveni 19,5 miljardus ASV dolāru federālo dotāciju un aizdevumu, lai būvētu un paplašinātu rūpnīcas četros ASV štatos.

Daži analītiķi apgalvoja, ka Intel dotu priekšroku nevis pārdošanai, bet gan ārējiem ieguldījumiem, norādot uz nesen veiktajiem pasākumiem, lai padarītu lietuvju biznesu neatkarīgāku.

Nedēļas nogalē Bloomberg News ziņoja, ka Apollo Global Management, kas jau ir Intel partneris Īrijas uzņēmumā, ir piedāvājis uzņēmumam investēt līdz pat 5 miljardus ASV dolāru.

Qualcomm varētu arī nolemt iegādāties Intel biznesa daļas, nevis visu uzņēmumu kopumā.

Leave a Comment