Stellantis aptur elektrisko Fiat 500 modeļu ražošanu, jo pasūtījumi palēninās

Stellantis, tāpat kā citus pasaules elektrisko transportlīdzekļu (EV) ražotājus, pēdējā laikā ir skāris Eiropas pieprasījuma palēnināšanās.

Francijas un Itālijas autobūves gigants Stellantis nesen paziņoja, ka, sākot ar piektdienu, uz četrām nedēļām tiks pārtraukta pilnībā elektriskā Fiat 500 modeļa ražošana, jo Eiropas pasūtījumi šim automobilim joprojām kavējas.

Stellantis pieder arī vairāki citi zīmoli, piemēram, Vauxhall, Maserati, Chrysler, Opel, Citroën un Peugeot.

Pašlaik elektrisko Fiat 500 modeli ražo Turīnā, Mirafiori rūpnīcā. Stellantis ir arī atklājis, ka šajā rūpnīcā notiks nozīmīga pārveide, kas ietvers 100 miljonu eiro investīcijas.

Paredzams, ka šie ieguldījumi tiks izmantoti, lai izstrādātu hibrīda versiju pašreizējam pilnībā elektriskajam Fiat 500 modelim, kā arī jaudīgākām baterijām. Paredzams, ka automobiļa hibrīda versijas ražošana tiks uzsākta nākamgad un 2026. gadā.

Šis solis tiek sperts, jo Eiropas elektrisko transportlīdzekļu (EV) tirgū turpina samazināties pieprasījums, īpaši ietekmējot Eiropas EV ražotājus, kuriem ir grūti turēt līdzi Ķīnas ražotājiem.

Tas ir licis vairākiem Eiropas elektromobiļu ražotājiem, kā arī bateriju ražotājiem koriģēt savu ražošanas apjomu un prognozes, lai ņemtu vērā gaidāmo pieprasījuma samazināšanos turpmākajos mēnešos.

Tomēr šī parādība neattiecas tikai uz Eiropas elektromobiļu ražotājiem, jo atšķirīga zaļo stimulu politika visā pasaulē ir radījusi šķēršļus arī starptautiskajiem elektromobiļu ražotājiem.

Nesen ES ir arī noteikusi augstākus muitas tarifus Ķīnas elektromobiļu ražotājiem, jo ir bažas, ka Pekina negodīgi subsidē šos ražotājus, ļaujot tiem pārdot savus transportlīdzekļus ES par daudz zemākām cenām un samazinot Eiropas elektromobiļu ražotāju tirgus daļas.

Tomēr arī tas ir izraisījis ievērojamu pretestību, jo pastāv bažas, ka tas var apgrūtināt ES tīro nulles mērķu sasniegšanu. Tas ir tāpēc, ka Ķīnas elektromobiļi bija vispopulārākie ES elektromobiļu īpašnieku vidū, jo tie bija salīdzinoši lētāki un ar vairāk funkcijām.

Tā kā tagad Ķīnas elektromobiļi ES kļūst dārgāki, pastāv lielākas bažas par to, ka tā rezultātā cietīs elektrisko transportlīdzekļu īpašnieku skaits visā blokā.

Stellantis nesen ziņoja par vājākiem 2024. gada pirmā pusgada rezultātiem, jo tā Ziemeļamerikas tirgus daļa turpināja samazināties. Tā neto ieņēmumi pirmajā pusgadā bija 85,0 miljardi eiro, kas ir par 14 % mazāk nekā tajā pašā periodā pērn.

Tīrā peļņa sasniedza 5,6 miljardus eiro, kas bija par 48 % mazāk nekā 2023. gada pirmajā pusgadā. Koriģētie pamatdarbības ienākumi bija 8,5 miljardi eiro, kas bija par 5,7 miljardiem eiro mazāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā.

 

Leave a Comment