Tikai dažas dienas būs veiksmīgas: Mēness kalendārs dārzniekiem septembrim

Dārzkopja Mēness kalendārs jums pastāstīs, kas septembrī noteikti jādara dārzā.

1.septembris ir laba diena, lai novāktu ražu ilgtermiņa uzglabāšanai, kā arī vāktu sēklas un sīpolus stādīšanai nākamajā gadā. Koku un krūmu sanitārā apgriešana, rudens puķu stādīšana un pārstādīšana.

2-4.septembris – Jaunā mēness dienas. Šis periods nav īpaši piemērots sējai un stādīšanai. Vietu var izrakt, apstrādāt pret slimībām, likvidēt nezāles un nokritušās lapas.

5.-8.septembris – rožu, vīnogu un pīlādžu stādīšana un pārstādīšana. Novāc ķirbju, kabaču, kartupeļu, plūmju ražu. Sēklu mērcēšana. Augus var barot ar kāliju un fosforu, bet nav ieteicams potēt, apgriezt un apstrādāt pret kaitēkļiem.

9.-11.septembris – kultūraugu, sēklu un sīpolu novākšana, puķu pārstādīšana no puķu dobēm uz podiem. Šajā dienā ievāktie augļi ilgi saglabāsies svaigi, un puķes, kas grieztas pušķošanai, ilgi nenovīst.

12.-15.septembris ir labas dienas, lai sētu kultūraugus, kas ziemo atklātā zemē. Var lietot minerālmēslus un organiskos mēslošanas līdzekļus, sagatavot sīpolus un saknes, pavairot un dalīt augus. Sākas gatavošanās salnām – augsnes mulčēšana, sanitārā apgriešana un dobju aizsegšana no salnām.

16.-19.septembris – Pilnmēness dienas. Sējas kalendārs neiesaka traucēt augus. Var sagatavot substrātu, veikt tīrīšanu, iznīcināt nezāles, savākt nokritušos augļus.

20.-22.septembris – nav ieteicams griezt zarus, traumēt saknes un likvidēt zemeņu ūsas. Pārējiem darbiem dienas ir labas. Var stādīt ziemājus.

Lasi vēl: Izrādās, ka veļas pulveri ir jālieto arī tualetē: vajag tikai 2 karotes

23.-26.septembris ir labas dienas mēslošanas līdzekļu iestrādāšanai. Tie nesīs dubultu labumu. Varat veikt koku, vīnogu, krūmu un dzīvžogu sanitāro apgriešanu.

27.-29.septembrī – vāc un mērcē sēklas, ņem spraudeņus, eksperimentē ar augu pavairošanu un jaunu šķirņu selekciju. Puķu un krūmu pārstādīšana. Var novākt un griezt ziedus. Nav ieteicams dalīt saknes, stādīt ziemcietes, kā arī lietot pesticīdus.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

30.septembris – vēlo dārzeņu un augļu ražas novākšana. Dārza apstrāde un balināšana. Dobju mulčēšana un aizsardzība pret salu. Dārzu var mēslot un apstrādāt ar fungicīdiem. Nav ieteicams stādīt rozes un avenes, griezt ziedus un bagātīgi laistīt augus.

 

 

Leave a Comment