Toms Bricis Steidzami brīdina visus iedzīvotājus; Svētdien sola spēcīgāko vētru, kāda Latvijā jebkad bijusi

Latvijā pazīstamais meteorologs Toms Bricis izteicis nopietnu brīdinājumu visiem iedzīvotājiem par gaidāmo spēcīgo vētru, kas solās būt vissmagākā, kāda jebkad pieredzēta Latvijā.

Saskaņā ar prognozēm, vētra sasniegs savu kulmināciju jau šajā svētdienā, un tā var radīt nopietnus postījumus visā valstī.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt īpaši piesardzīgiem, stiprināt savas mājas un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai sagatavotos gaidāmajai stihijai.

Bricis uzsver, ka šī vētra būs ārkārtīgi bīstama, un aicina visus rūpīgi sekot līdzi jaunākajai informācijai un brīdinājumiem no atbildīgajām iestādēm.

Latvijas iedzīvotājus šajā nedēļas nogalē gaida ārkārtīgi spēcīga vētra.

Sinoptiķi brīdina, ka līdz ar vētru gaidāmas arī īpaši stipras lietavas, kas var izraisīt plūdus un postījumus visā valstī.

Meteorologs Toms Bricis uzsver, ka šī vētra var radīt ievērojamus postījumus, jo vēja ātrums var sasniegt rekordaugstus rādītājus.

Iedzīvotāji tiek aicināti stiprināt savas mājas, pārbaudīt jumtu un logu stiprību, kā arī izvairīties no ceļošanas vētras laikā.

Tāpat svarīgi ir parūpēties par drošību dārzos un pagalmos, nodrošinot, lai visi priekšmeti, kas varētu tikt pacelti vēja brāzmās, būtu droši nostiprināti.

Sinoptiķi norāda, ka īpaši bīstamas būs lietavas, kas var izraisīt plūdus, it īpaši zemākajās teritorijās.

Iedzīvotājiem ieteicams sekot līdzi jaunākajām laika ziņām un brīdinājumiem, lai būt gataviem veikt nepieciešamos pasākumus savas drošības un īpašuma aizsardzībai.

Lai gan vētras precīza ietekme vēl nav pilnībā prognozējama, ir skaidrs, ka gaidāmi sarežģīti laika apstākļi, tāpēc gatavošanās ir būtiska.

Gaidāmas arī intensīvas lietavas, kas būtiski pastiprinās vētras izraisītos postījumus.

Vietām, īpaši Vidzemes rietumos un galvaspilsētā, kopējais nokrišņu daudzums var pārsniegt 100 un pat 150 milimetrus, kas atbilst 150 litriem ūdens uz kvadrātmetru. Šāds nokrišņu daudzums ir ārkārtīgi liels un var radīt būtiskas problēmas.

Sinoptiķi brīdina, ka intensīvās lietavas var izraisīt zemāko teritoriju applūšanu, radot bīstamus apstākļus gan transportlīdzekļu vadītājiem, gan gājējiem.

Īpaši apdraudētas būs mazās upes, kuras, pārplūstot no krastiem, var radīt papildu plūdu draudus tuvumā esošajām apdzīvotajām vietām un infrastruktūrai.

Iedzīvotājiem ieteicams savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu savus īpašumus no ūdens radītajiem bojājumiem.

Tas ietver gan preventīvus pasākumus, piemēram, grāvju tīrīšanu, gan ārkārtas pasākumus, piemēram, smilšu maisu izvietošanu ap ēkām.

Ūdens līmeņa strauja celšanās mazajās upēs un meliorācijas grāvjos var radīt plūdu draudus gan lauksaimniecības zemēm, gan privātīpašumiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti regulāri pārbaudīt vietējās prognozes un brīdinājumus, kā arī rīkoties atbilstoši norādījumiem no civilās aizsardzības dienestiem.

Papildu uzmanība jāpievērš tam, lai notekas un kanalizācijas sistēmas būtu tīras un spējīgas efektīvi novadīt lielo ūdens daudzumu, kas gaidāms vētras laikā.

Bet pagaidiet, jo tas vēl nav viss. Paziņots, cik patiesi bīstama var izrādīsies šī vētra… Tiek ziņots, ka tā var būt postošākā vētra, kāda būs… Ir ļoti nopietni jāuztver un jāsaprot, kas sagaidāms…

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment