Toms Bricis Steidzami brīdina visus iedzīvotājus; Svētdien sola spēcīgāko vētru, kāda Latvijā jebkad bijusi

Pagājušā gada 7.-8. oktobrī vietām sasniedza 24 metrus sekundē.  Šoreiz iespējami līdzīgi vai pat lielāki postījumi, jo sinoptiķi prognozē vēl spēcīgāku vētru.

Vēja brāzmas, kas sasniegs līdz pat 30 metriem sekundē, var lauzt un ar saknēm gāzt daudzus kokus, radot nopietnus postījumus gan pilsētās, gan lauku teritorijās.

Līdz ar spēcīgo vēju, intensīvais lietus var izraisīt ievērojamus bojājumus dārziem un laukiem, applūdinot platības un iznīcinot ražu. Vētras sekas var būt īpaši smagas lauksaimniekiem, kuru saimniecības tiks skartas.

Pludmales infrastruktūra arī būs apdraudēta – vējš un lielie viļņi var nopietni bojāt mola un krastmalu aizsardzības būves, kā arī pludmales aprīkojumu. Turklāt krītošie koki un citi vētras izraisīti šķēršļi vietām var bloķēt ceļus un dzelzceļus, radot sarežģījumus transporta kustībā. Plūdi var izraisīt ceļu izskalojumus un pārrāvumus, apgrūtinot pārvietošanos un palielinot risku cilvēkiem un transportlīdzekļiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt īpaši piesardzīgiem un gataviem iespējamām evakuācijām, ja situācija to prasīs. Svarīgi ir sekot līdzi atbildīgo dienestu norādījumiem un laikus veikt nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu vētras radītos riskus. Vēlams nodrošināties ar pietiekamu pārtikas, ūdens un medikamentu krājumu, kā arī pārbaudīt mājas ārkārtas apgaismojuma līdzekļus, piemēram, svecītes un lukturus.

Pagājušās vētras pieredze liecina, ka sagatavotība un ātra rīcība var būtiski mazināt postījumus un nodrošināt iedzīvotāju drošību. Tādēļ šoreiz ir vēl svarīgāk rūpīgi sekot līdzi prognozēm un brīdinājumiem, veicot visus nepieciešamos pasākumus, lai pasargātu sevi un savus tuviniekus.

Latvijas glābšanas dienesti ir gatavi reaģēt uz gaidāmo stihiju, taču iedzīvotāju pašu atbildība un rīcība būs izšķiroša, lai pārvarētu šīs dabas katastrofas izaicinājumus.

Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, jo vētras un lietavu radītie draudi būs ļoti nopietni. Tiek aicināts detalizēti iepazīties ar laika prognozēm un regulāri sekot līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Vētra, kas solās būt viena no spēcīgākajām pēdējo gadu laikā, radīs ievērojamus postījumus gan pilsētās, gan lauku apvidos. Vēja ātrums brāzmās var sasniegt līdz pat 30 metriem sekundē, kas var radīt lielu kaitējumu ēkām, infrastruktūrai un apdraudēt cilvēku dzīvības. Intensīvas lietavas papildinās vētras ietekmi, radot papildu plūdu draudus. Kopējais nokrišņu daudzums vietām var pārsniegt 150 milimetrus, kas nozīmē, ka daudzas zemākās teritorijas būs applūdušas.

Iedzīvotājiem tiek ieteikts savlaicīgi sagatavoties, veicot preventīvus pasākumus savas un savu tuvinieku drošības nodrošināšanai. Ir svarīgi pārbaudīt un nostiprināt mājas jumtus un logus, kā arī novākt visus priekšmetus, kas varētu tikt pacelti vēja brāzmās. Ieteicams arī pārbaudīt ārkārtas rīcības plānus, tai skaitā evakuācijas maršrutus, un pārliecināties, ka visi ģimenes locekļi zina, kā rīkoties vētras laikā.

Īpaša uzmanība jāpievērš ūdens aizsardzībai. Lietavas var izraisīt ātru ūdens līmeņa celšanos, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti pārbaudīt un tīrīt grāvjus un notekas, lai novērstu ūdens uzkrāšanos ap mājām un ēkām. Ja iespējams, novirziet ūdeni prom no dzīvojamām zonām, izmantojot smilšu maisus vai citas barjeras.

Vētras laikā ieteicams palikt iekštelpās un izvairīties no ceļošanas, ja vien tas nav absolūti nepieciešams. Krītoši koki un citi vētras radīti šķēršļi var radīt bīstamus apstākļus uz ceļiem un dzelzceļiem. Elektrības padeves pārtraukumi var būt bieži, tāpēc ir svarīgi sagatavot alternatīvus apgaismojuma un apkures avotus.

Leave a Comment