Dzīvokļu būvniecības cenas daudzās Eiropas pilsētās ir ārkārtīgi augstas – salīdzini

 

Jaunā Īrijas ziņojumā salīdzinātas viena un tā paša dzīvokļa būvniecības izmaksas desmit Eiropas pilsētās, raksta Euronews.

Šveices pilsēta Cīrihe un Īrijas galvaspilsēta Dublina ieņem pirmās vietas cenu reitingā nesen publicētajā ziņojumā par būvniecības izmaksām Eiropā.

Šonedēļ publicētajos datos, ko publicējusi Īrijas sertificēto mērnieku biedrība un Dublinas Trīsvienības koledža, aplūkota viena un tā paša dzīvokļa būvniecības cena desmit pilsētās.

Salīdzinošais kritērijs bija 39 dzīvokļu kvartāls septiņos vai vairāk stāvos, kurā pārsvarā ir divistabu mājokļi.

Saskaņā ar ziņojumu šāda veida dzīvokļa būvniecības izmaksas Cīrihē ir aptuveni 2866 eiro par kvadrātmetru, kas ir augstākais reģistrētais rādītājs.

Tai seko Dublina, Mančestra, Stokholma un pēc tam Glāzgova.

Cenu ziņā atpaliek Birmingema, Amsterdama, Brisele un Belfāsta.

Vislētākā pilsēta pētījumā bija Tallina Igaunijā, kur dzīvokļa iegāde izmaksāja 1367 eiro par kvadrātmetru, kas ir daudz mazāk nekā 10 pilsētu vidējais rādītājs – 2057 eiro par kvadrātmetru.

Pētnieki aplūkoja ne tikai “cietās” izmaksas, piemēram, materiālu izmaksas, bet arī dažas “mīkstās” izmaksas, piemēram, profesionāļu honorārus un nodokļus.

“Šajā pētījumā tika salīdzināta Šveices daudzdzīvokļu nama cena, ja tas tiktu uzbūvēts desmit pilsētās, un ir skaidrs, ka šis projekts arhitektoniski ļoti atšķiras no tā, ko mēs varētu piegādāt Īrijā,” sacīja viens no ziņojuma autoriem un SCSI Quantity Surveying Professional Group komitejas priekšsēdētāja vietnieks Brins Griffits.

“Šeit [Īrijā] izmantotie projekti palielina izmaksas, un mēs uzskatām, ka, ja plānošanas politikā tiktu izmantotas alternatīvas pieejas un lielāka elastība, izmaksas šajā jomā varētu samazināt.”

Dublinā, kas ir viena no galvenajām ziņojuma tēmām, jau gadiem ilgi ir bijušas grūtības uzbūvēt pietiekami daudz māju, lai nodrošinātu iedzīvotāju skaitu.

Īrijas galvaspilsētā daudzdzīvokļu mājas būvniecības cena ir 2363 eiro par kvadrātmetru.

Saskaņā ar Īrijas Centrālā statistikas biroja datiem šā gada martā Īrijā 13 866 pieaugušie un bērni atradās bezpajumtnieku mītnēs, kas ir 16 % pieaugums gadā.

“Dublinā ir nedaudz lētāk nekā tipiskā pilsētā veikt būvdarbus, kas parasti ietver betonu,” teica Dublinas Trinitijas koledžas ekonomikas asociētais profesors Ronans Lionss.

“Tomēr Dublinas augstās kopējās izmaksas jo īpaši ir saistītas ar diviem faktoriem,” viņš piebilda.

Proti, tie ir “pakalpojumi un aprīkojums, kas ietver apkuri, elektriskos liftus, un ar būvniecību nesaistīti darbi, kas ietver tādas lietas kā grīdas, logi un galdniecība”.

Tomēr plašāka analīze visās aptaujātajās pilsētās liecina, ka resursu cenas atšķiras daudz mazāk nekā darbaspēka izmaksas.

Atsaucoties uz Eurostat datiem, jaunajā publikācijā norādīts, ka Igaunijā vidējās stundas darba izmaksas būvniecībā ir 16,50 eiro.

“Visdārgākā grupa ir Centrāleiropas (īpaši Vācijas) pilsētas, kurās ir visaugstākās stundas darbaspēka izmaksas no visām aplūkotajām pilsētām,” uzsvērts ziņojumā. “Šajā grupā ietilpst Cīrihe, Vīne un Berlīne, kā arī Ženēva.”

Leave a Comment