Tuvojas neparastu laikapstākļu vilnis: lietusgāzes un pērkona negaiss gaidāms Austrumeiropā no 24. jūnija

Saskaņā ar ārzemju METEO prognozēšanas centra speciālista Iļjina prognozi nākamā nedēļa Austrumeiropā solās būt īsts pārbaudījums tās iedzīvotājiem.

Gaidāms vesela virkne laikapstākļu pārsteigumu – no spēcīgām lietusgāzēm līdz pat neparastam aukstumam ar salnām un pat iespējamu snigšanu.

Jau 24. jūnijā Austrumeiropas reģionā ieradīsies spēcīgs Melnās jūras ciklons, kas atnesīs spēcīgas lietusgāzes, kas neapstāsies trīs dienas.

Teju visā Austrumeiropas reģionā gaidāmas stipras lietusgāzes ar nokrišņu daudzumu līdz 15 mm. Iespējami arī spēcīgi pērkona negaisi, bet temperatūras fons saglabāsies diezgan augsts – no 20 grādiem naktī līdz 27 grādiem dienā.

Tomēr ceturtdien un piektdien situācija krasi mainīsies – ciklonu nomainīs anticiklons no dienvidrietumiem, nokrišņu nebūs, bet temperatūra pakāpsies līdz 31 grādam.

 

Pēc tam nedēļas nogalē gaidāma strauja atdzišana līdz 14-19 grādiem pēc Celsija ar iespējamām salnām, ziemeļos pat pastāv sniega varbūtība.

Centrālajā reģionā būs mērenas lietusgāzes ar pērkona negaisu, bet Austrumeiropas dienvidos temperatūra sasniegs bīstamos 35-37 grādus.

Meteorologi brīdina Austrumeiropas reģiona iedzīvotājus par gaidāmajām krasajām temperatūras izmaiņām, lietusgāzēm, pērkona negaisiem, salnām un pat sniegiem, norādot, ka no 24. jūnija daba acīmredzami nebūs viņu pusē.

Lasi vēl: Septiņi sieviešu vārdi, kuru īpašnieces ir īstas riebekles un par to bieži tiek klusēts

Aukstākā Jāņu nakts kopš 1961. gada tika piedzīvota 1992. gadā, kad vidēji Latvijā gaisa temperatūra noslīdēja līdz +3,1 grādam, un Zosēnos tā sasniedza pat +0,7 grādus.

Siltākā Jāņu nakts bija 2021. gadā, kad minimālā gaisa temperatūra valstī vidēji bija +17 grādi, savukārt 2013. gadā Rīgas centrā gaisa temperatūra šajā naktī nepazeminājās zem +20,5 grādiem.

Karstākie Jāņi Latvijā tika pieredzēti 2021. gadā, kad maksimālā gaisa temperatūra Madonā Līgo dienā sasniedza +33,2 grādus. Visvēsākie Jāņi bija 1994. gadā, kad gaisa temperatūra pārsvarā nepārsniedza +14 grādus, un Saldū tā nepārsniedza +10,6 grādus.

Turklāt šajā gadā laiks bija īpaši lietains un vējains, padarot svētku svinēšanu vēl izaicinošāku. Šīs izmaiņas ilustrē, cik mainīgi un dažādi var būt laikapstākļi Jāņu laikā, no karstuma viļņiem līdz aukstiem un lietainiem apstākļiem.

Bet Latvijas sinoptiķi sola krasu laikapstākļu maiņu jau pēc svētkiem. Viņi atklāj, ka iedzīvotājiem nepieciešams pat sagatavoties gaidāmajiem. Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment