Situācija nav prātam Aptverama! Ministri sākuši runāt par iespēju vēl palielināt PVN nodokļa likmi!

“Tā situācija ir ļoti neskaidra,” tā savu komentāru TV24 raidījumā “Kārtības rullis” iesāka bijusī aizsardzības ministre un 14. Saeimas deputāte (NA) Ināra Mūrniece. Raidījuma laikā tika apspriests finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) izteiktais priekšlikums, ka viena no iespējām, kā segt potenciāli pieaugošos aizsardzības izdevumus, būtu paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi par vienu procentpunktu.

Patlaban PVN pamatlikme Latvijā ir 21%, un šis piedāvājums, ja tiktu ieviests, to paaugstinātu līdz 22%. Mūrniece uzsvēra, ka, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju un budžeta ierobežojumus, ir svarīgi rūpīgi izvērtēt visus iespējamos risinājumus un to ietekmi uz valsts ekonomiku un iedzīvotāju labklājību.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Viņa arī norādīja, ka šis priekšlikums izraisījis plašas diskusijas gan politiķu, gan ekonomikas ekspertu vidū. Diskusijas dalībnieki vērsa uzmanību uz to, ka PVN likmes paaugstināšana varētu negatīvi ietekmēt patērētājus, palielinot preču un pakalpojumu cenas. Tajā pašā laikā tika izcelts, ka aizsardzības izdevumu palielināšana ir būtiska valsts drošības stiprināšanai.

Sarunā tika apspriesti arī alternatīvi risinājumi, tostarp budžeta pārstrukturēšana un izdevumu samazināšana citās jomās. Kopumā diskusija atspoguļoja sarežģīto situāciju, ar kuru saskaras valdība, cenšoties sabalansēt aizsardzības vajadzības ar ekonomiskās stabilitātes uzturēšanu.

Ināra Mūrniece izteica izbrīnu par finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) priekšlikumu paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi par vienu līdz pat diviem procentpunktiem.

Kaut kas nenormāls! 

“Tas bija tā pārsteidzoši,” viņa teica, piebilstot, ka šāda motivācija bija skaidrota ar nepieciešamību palielināt finansējumu aizsardzībai. Tomēr Mūrniece pauda neizpratni par to, kādēļ trūkst precīzu paskaidrojumu no finanšu un aizsardzības ministriem par to, kam tieši aizsardzības jomā ir nepieciešams papildu finansējums. Viņa uzsvēra, ka šis jautājums ir būtisks, lai saprastu piedāvājuma pamatotību.

Turpinot diskusiju par PVN likmes paaugstināšanu, Mūrniece norādīja, ka tas izskatās kā mēģinājums aizpildīt budžeta robus. Viņa teica: “Tā būtu tāda budžeta lāpīšana.” Šajā kontekstā viņa izcēla nepieciešamību rūpīgi izvērtēt šāda soļa ietekmi uz ekonomiku un iedzīvotāju labklājību. Mūrniece arī izteica bažas par to, ka PVN likmes paaugstināšana varētu negatīvi ietekmēt patērētājus, palielinot preču un pakalpojumu cenas.

Saeimas deputāte un bijusī aizsardzības ministre Ināra Mūrniece izteica savu viedokli par finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) priekšlikumu paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, lai segtu potenciāli pieaugošos aizsardzības izdevumus, raidījumā “Kārtības rullis” TV24 kanālā. Viņa uzsvēra, ka ir būtiski atrisināt budžeta problēmas, taču ne uz mazturīgās sabiedrības daļas rēķina. “Budžeta caurumi ir jālāpa, bet ne jau uz mazturīgās sabiedrības daļas rēķina,” viņa teica.

Situācija kļūst prātam neaptverama! 

Mūrniece arī norādīja, ka šobrīd trūkst skaidrības par to, kam tieši aizsardzības izdevumu palielināšana ir nepieciešama. Viņa izcēla, ka ir veikti lieli iepirkumi, piemēram, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas, kurām papildus tika atrasti 200 miljoni eiro, kas piecos gados veido miljardu eiro. Taču nav skaidrs, vai runa ir par IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmām vai par kādiem citiem izdevumiem. “Nekādas skaidrības šobrīd nav,” viņa piebilda.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens intervijā Latvijas Radio norādīja, ka viena no iespējām segt potenciāli pieaugošos aizsardzības izdevumus ir celt PVN likmi par vienu procentpunktu. Viņš uzsvēra, ka valsts budžeta plānošanā daudz kas būs atkarīgs no ģeopolitiskās situācijas.

Ministrs atzina, ka tā ir realitāte, ar ko Latvijai ir jārēķinās, un valdība uzmanīgi vērtēs nodokļu situācijas attīstību līdz rudenim, lai pieņemtu atbilstošus lēmumus. “Izslēgt šo situāciju nevaram,” viņš teica. Šobrīd PVN pamatlikme Latvijā ir 21%, un šī piedāvājuma ieviešana to paaugstinātu līdz 22%.

Diskusijā tika apspriesti arī alternatīvi risinājumi aizsardzības finansēšanas jautājumiem, tostarp budžeta pārstrukturēšana un izdevumu samazināšana citās jomās. Mūrniece uzsvēra, ka ir nepieciešama skaidrība un caurspīdīgums valdības lēmumos, lai sabiedrība saprastu un atbalstītu pieņemtos lēmumus. Viņa uzsvēra, ka aizsardzības izdevumu palielināšana ir būtiska valsts drošības stiprināšanai, tomēr tai jānotiek pārdomāti, ievērojot budžeta iespējas un sabiedrības intereses.

Noslēgumā Mūrniece aicināja valdību sniegt konkrētākas atbildes un piedāvāt labi izsvērtus risinājumus šajā sarežģītajā situācijā. Viņa atgādināja, ka ir svarīgi veidot konstruktīvas diskusijas, lai rastu vislabāko risinājumu gan aizsardzības, gan ekonomikas stabilitātes nodrošināšanai.

Leave a Comment