Es kategoriski neiesaku neko darīt dārzā šajos rudens datumos (man žēl, ka es to sapratu novēloti)

Vai jūs ticat tautas tradīcijām? Es ticu! Cienīt un ievērot baznīcas svētkus un zīlējumus man iemācīja mana vecmāmiņa, kura par tiem zināja visu. Viņa vienmēr saistīja katru konkrēto svētku dienu ar sezonas lauksaimniecības darbu izpildi.

Vecmāmiņas stāsti palikuši manā atmiņā. Tie bija kā pasakas. Man bija ļoti interesanti tos klausīties. Tad es kā bērns ticēju katram vecmāmiņas vārdam. Pēc tam visu mūžu atradu tiem pierādījumus. Daudzās lietās viņai bija taisnība.

Katru gadu rudens sākumā mana vecmāmiņa visiem mūsu lielās ģimenes locekļiem atgādināja, ka “septembris atvadās no sarkanās vasaras un sagaida zelta rudeni”. Tā viņa mums atgādināja par atvadām no vasaras un auksto dienu tuvošanos.

Vecmāmiņa dzīvoja mazā ciematā, kur mēs (mazbērni) labprāt ieradāmies. Klausoties viņas stāstos, mēs pievienojāmies zemei un dabai. Tagad, kad mazbērni aug, es stāstu viņiem vecmāmiņas līdzības.

Šajā rakstā vēlos pastāstīt par datumiem, kuros es rudenī neko nedaru. Tā mani mācīja mana gudrā vecmāmiņa. Tās bija baznīcas svētku dienas. Rudenī tās bija četras. Katrā ziņā es tās labi atceros. Šajās dienās es neko nedaru. Ne tikai uz vasarnīcas, bet arī pilsētas dzīvoklī. Kā saka: es atpūtu savu ķermeni un dvēseli.

 

Lasi vēl: No janvāra diemžēl šim Latvijas portālam vairs nevarēs pieslēgties ar internetbanku autentifikāciju

Kuros datumos ir labāk visus dārza darbus atlikt?

13.oktobris

Šī īpašā diena iekrīt 13. oktobrī. Šajā dienā manas vecmāmiņas ģimenē neko nedrīkstēja darīt. Bet nākamajā dienā sāka rakt kartupeļus, burkānus, bietes un citus sakņu dārzeņus.

Tiek uzskatīts, ka visi dārzeņi, kas izrakti no zemes, pēc šī datuma ilgi saglabāsies svaigi un garšīgi. Tie nepūst un nesabojājas. Mana vecmāmiņa mēdza atgādināt: pirms darba uzsākšanas ir labi jāatpūšas.

Tomēr tie noteikti nav visi datumi…

 

Skaties nākošos datumus tālāk

Leave a Comment