Debesīs smaržo pēc rudens vai tomēr gaidāma spēcīga vētra? Ilgtermiņa laika prognoze 2023. gada oktobrim

Sinoptiķi stāsta, kāds laiks gaidāms jau pavisam drīz. Vai gaidāma rudens vētra vai tomēr šis rudens būs gaidāms silts un bez nokrišņiem. 

 

Mēneša sākumā būs īsi nokrišņi, dienas laikā dominējošā temperatūra būs +5…+10 grādi pēc Celsija, Eiropas austrumu apgabalā +2…+7 °С, naktī iespējamas salnas.

Līdz pirmās dekādes vidum ciklona siltajā sektorā kļūs siltāks, dienā +9…+14 °С, Eiropas centrālajā apgabalā +15…+20 grādu pēc Celsija, būs īslaicīgi nokrišņi. Eiropas vidienē un centrālajā daļā vietām stipri nokrišņi. Pirmās dekādes beigās dažviet īslaicīgi līs, pēcpusdienā +7…+12 °С, Baltijas jūras reģionā +11…+16 °С.

Līdz mēneša vidum gaidāms mākoņains laiks, tikai brīžiem skaidrosies. Oktobra vidū būs nelieli nokrišņi, dienā +3…+8 grādi pēc Celsija, naktīs gaidāms sals. Trešās dekādes pirmajā pusē gaidāms vējains laiks ar nokrišņiem un pārsvarā dienas laikā +2…+7 °C. Oktobris noslēgsies ar aukstuma vilni, zemi klās sniegs, dienā -1…-6 grādi, ceļi būs apledojuši.

 

Oktobris Eiropā 1961. gadā bija nenormāli silts. Mēneša vidējā temperatūra sasniedza +6,3 °C, kas ir par 4,7 grādiem augstāka nekā parasti. Visu mēnesi laikapstākļi bija vienmērīgi, dienas temperatūra svārstījās no 7 līdz 12 grādiem pēc Celsija.

 

Lasi vēl: Ir nosauktas piecas zodiaka zīmes, kurām nauda oktobrī parādīsies no zila gaisa

Siltākās dienas oktobrī tika reģistrētas 1974. gadā, kad 1. un 2. oktobrī maksimālā temperatūra sasniedza +18,3 grādus pēc Celsija. Arī pagājušā gada oktobris bija ļoti silts, un mēneša vidējā temperatūra bija par 2,5 grādiem augstāka par vidējo ilggadējo temperatūru. Nokrišņu daudzums bija normas robežās.

Tomēr sinoptiķi sola ne tik labu laiku. Viņi ir pārliecināti, ka drīz atnāks arī rudens vētra. Kad tā būs gaidāma? 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment