8.-9.maijs: laiks kad ”jāiztīra” mājoklis no ļaunuma un nelaimēm. Vispareizāk to darīt šādi!

 

8.un 9.maijā ar rituālu palīdzību tu vari piesaistīt laimi un labklājību sev un savam mājoklim.

Par šīm dienām ir dažādi tautas ticējumi – daži no tiem ir novecojuši, un citi – joprojām aktuāli. Piemēram, 8. maijā atzīmē Marka dienu par godu svētajam evaņģēlistam Markam, bet 9. maijā – zirņu dienu.

Tautas ticējumi un paražas 8. maijam

Šajā dienā svētajam apustulim Markam jālūdz par ģimenes laimi un ģimenes saišu stiprināšanu. Turklāt viņam jālūdz pasargāt no sliktām domām, darbiem, ļaunas acs un nobūruma. Šajā dienā pagodini svētā apustuļa piemiņu un nolasi lūgšanu par ģimeni un tās laimi.

Šajā dienā sendienās cilvēki saplūca jaunās nātrītes un izstaigāja visu māju, visus stūrus, pasitot ar nātru buntīti pa sienām – uzskatīja, ka tādējādi mājoklis tiek attīrīts no ļaunuma un negatīvisma.

Ja pakārsi nātru buntīti virs mājas ieejas durvīm, tas pasargās no sliktiem cilvēkiem un viņu ļaunajiem nodomiem. Ja cilvēkam ir nelāgs noskaņojums un viņš ir pārkāpis mājas slieksni, kur ir virs durvīm karājas nātru saišķītis, tad viņa oma uzlabosies un domas kļūs pozitīvas.

Ar nātru novārījumu arī mazgāja grīdas un visā mājoklī izlika nātru zariņus, kurus nākamās dienas rītā izmeta – valdīja pārliecība, ka šādi miteklis tiek attīrīts no nelaimēm un visa sliktā.

Laimes piesaistīšanai ķēra putnus – ja kāds noķēra ķivuli, viņu gaidīja laime visa gada garumā.

Ļaudis ieklausījās arī putnu dziesmās– ja cilvēksdzirdēja strazda svilpošanu, drīzumā viņu gaidīja veiksme, ja sadzirdēja ūpja balsi, tas bija uz laimi.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment