3. ceturksnī IKP pēc ātrā novērtējuma samazinājies par 0,6%

Iekšzemes kopprodukts (IKP) no 2021.gada trešā ceturkšņa līdz 2022.gada trešajam ceturksnim samazinājies par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Saskaņā ar provizoriskiem aprēķiniem IKP ražošanas nozarēs samazināsies par 3,9%, bet pakalpojumu nozarēs pieaugs par 1,7%. IKP samazinājies par 1.7% 2022. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar to pašu periodu iepriekšējā gadā.

Pārskats par IKP apjomu un izmaiņām 2022. gada trešajā ceturksnī tiks publicēts 30. novembrī. Šajā pārskatā tiks iekļauta detalizēta informācija par veiktajām IKP korekcijām. Latvijas IKP aprēķināšanas metodes ir tādas pašas kā agrāk, taču pašreizējā ģeopolitiskā situācija ietekmē valsts ekonomiku, padarot to nenoteiktāku un grūtāk novērtējamu.

Mērenas ekonomikas izaugsmes laikos datu auditu apjoms parasti nav liels, pretēji tam, kad ekonomika cīnās ar dažādām ārējām problēmām. Lietotājiem jāņem vērā, ka gan neizlīdzinātie, gan sezonāli izlīdzinātie dati var tikt pārskatīti vairāk nekā iepriekš.

Leave a Comment