15 atslodzes varianti. Arī arbūzu, kartupeļu un krējuma diētas!

Arbūzu diēta
Arbūzu atslodzes dienas rīko, ja ir hipertonija, slikta asinsrite, podagra, aknu un žultsceļu kaites, aptaukošanās, nefrīts. Kopumā dienas laikā jāapēd 1,5–2 kg arbūza, sadalot šo daudzumu līdzīgās daļās piecām ēdienreizēm.

Kartupeļu diēta
Ievēro nefrīta, hipertonijas, sliktas asinsrites gadījumā. Dienas deva – 1,5 kg kartupeļu. Tos pagatavo ar visu mizu (novāra vai izcep cepeškrāsnī), bez sāls un sadala piecām ēdienreizēm.

Tējas diēta
Praktizē akūta gastrīta un enterīta gadījumā, kā arī, ja ir hroniska enterokolīta saasināšanās ar caureju. Septiņas reizes dienā izdzer pa glāzei tējas ar 10  cukurgraudiņiem.

Cukura diēta
Šo atslodzes diētu ievēro akūta nefrīta, nieru vai aknu mazspējas, retāk – akūta hepatīta un holecistīta vai to saasinājuma gadījumā. Dienas laikā izdzer piecas glāzes tējas ar 30 cukurgraudiņiem.

Sulu diēta
Ievēro, ja ir aptaukošanās, ateroskleroze, hipertonija un cukura diabēts ar noslieci uz aptaukošanos, nieru, aknu un žultsceļu kaites, podagra, akmeņi nierēs un urīnpūslī bez fosfatūrijas. 600 ml dārzeņu vai augļu sulas, kas atšķaidīta ar 200 ml ūdens, vai 800 ml mežrozīšu novārījuma sadala četrām lietošanas reizēm.

Rīsu un kompota diēta
Ievēro hipertonijas, sliktas asinsrites, nieru mazspējas, aknu un žultsceļu slimību gadījumos. Sešas reizes dienā izdzer pa glāzei salda kompota, divas reizes – kopā ar saldu ūdenī un bez sāls vārītu rīsu biezputru. Dienas deva: 1,5 kg svaigu vai 240 g žāvētu augļu, 50 g rīsu un 120 g cukura.

Piena (kefīra) diēta
Lieto, ja ir aptaukošanās, ateroskleroze, hipertonija, cukura diabēts ar noslieci uz aptaukošanos, vāja asinsrite, nefrīts, aknu un žultsceļu kaites, podagra un akmeņi nierēs un urīnpūslī bez fosfatūrijas. Sešas reizes dienā izdzer pa 200–250 g pienu, kefīru, rūgušpienu (var liesu). Dienas deva: 1,2–1,5 litri.

Biezpiena diēta
Biezpiena diētu ievēro, ja ir aptaukošanās, cukura diabēts, ateroskleroze, hipertonija ar noslieci uz aptaukošanos, slikta asinsrite, aknu un žultsceļu slimības. 350 g biezpiena (tauku saturs 9% vai liesāks) sadala piecām ēdienreizēm (pa 70 g vienai reizei).

Papildus dienas laikā izdzer divas glāzes tējas, vienu glāzi mežrozīšu novārījuma, divas glāzes liesa kefīra (kopumā vienu litru šķidruma). Kā variants var būt biezpiena un kefīra (vai piena) diēta – pa 50 g biezpiena (tauku saturs 9%) un glāze kefīra (vai piena) piecas reizes dienā. Kopā 250 g biezpiena un litrs kefīra (vai piena).

Krējuma (tauku) diēta
Ievēro aptaukošanās gadījumā, retāk – ja ir cukura diabēts ar noslieci uz aptaukošanos. 400 g krējuma (tauku saturs 20%) sadala piecām ēdienreizēm (pa 80 g vienai reizei). Papildus izdzer 1–2 glāzes mežrozīšu novārījuma.

Gaļas (zivju) diēta
Praktizē, ja ir aptaukošanās, ateroskleroze un cukura diabēts ar noslieci uz aptaukošanos. Piecas reizes dienā apēd pa 70 g liesas vārīta gaļas (vai zivs), pavisam – 350 g kopā ar 100–150 g dārzeņu (kāpostu, burkānu, gurķu, tomātu) salātiem (0,6–0,9 kg dienā) un izdzer 1–2 glāzes tējas bez cukura.

Auzu diēta
Ievēro, ja ir aptaukošanās, cukura diabēts ar metaboliskām acidozes izpausmēm, ateroskleroze ar noslieci uz aptaukošanos. Dienas deva – 700 g biezputras (200 g auzu putraimu), ko sadala piecām ēdienreizēm, un 1–2 glāzes tējas un mežrozīšu novārījuma.

Leave a Comment