Vizītē Ventspils novada domē ieradās Lielbritānijas vēstnieks

Ar vizīti Ventspils novada domē viesojās Lielbritānijas Apvienotās Karalistes vēstnieks Pols Bramels (Paul Brummell), tiekoties ar domes priekšsēdētāju Aivaru Mucenieku un viņa pirmo vietnieku Gunti Mačtamu.

Šī bija pirmā Apvienotās Karalistes diplomāta vizīte Ventspils novada domē, kuras laikā viņš vairāk uzzināja par Ventspils novada teritoriju, tā bagātībām, uzņēmējdarbības attīstību un pašvaldības iesaisti dažādos projektos. Aivars Mucenieks norādīja, ka novadā ir aktuāla vēja enerģijas ražošana, ir vērojama vēju parku būvniecība. To dzirdot, Pols Bramels uzsvēra – arī Anglijā tas ir aktuāls jautājums. Proti, daudzi saprot, cik noderīgi ir vēja parki, bet iedzīvotāji tos nevēlas redzēt savu māju tuvumā. Ventspils novada domes priekšsēdētājs apliecināja, ka līdzīgs viedoklis ir arī Ventspils novadā, tādēļ viņš cer, ka valstiskā līmenī tuvākajā laikā apstiprinās dokumentu, saskaņā ar kuru vēja parku ienākumi tiktu ieskaitīti pašvaldību kasēs, lai tās varētu uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Aivars Mucenieks atklāja, ka “Latvenergo” vēja parkus iecerējusi būvēt mežos, tādējādi tie netraucētu iedzīvotājiem.

Diplomāts interesējās, kāds ir Ventspils novada domes deputātu sastāvs, uzzinot, ka domē ievēlēti 15 deputāti un desmit no viņiem ir pozīcijā, bet pārējie pieci pārstāv opozīciju. Vienlaikus domes priekšsēdētājs norādīja, ka visi tautas priekšstāvji cenšas strādāt kopā, jo tik mazā teritorijā kā Ventspils novadā nevajadzētu būt politiskām nesaskaņām.

Lielbritānijas Apvienotās Karalistes vēstnieks Pols Bramels vaicāja, kāda ir sadarbība ar Ventspils valstspilsētu, kā tā varētu veidoties pēc abu teritorijas apvienošanas. Aivars Mucenieks minēja, ka šādā gadījumā domē ievēlēto deputātu lielākais vairums pārstāvēs pilsētu un novada iedzīvotāji šādā gadījumā būtu zaudētāji.

Diplomāts vaicāja, vai Ventspils novadā ir ukraiņu bēgļi, saņemot atbildi, ka viņu ir ap 80, puse uzturas pašvaldībai piederošajos īpašumos, bet otra puse dzīvo ģimenēs, turklāt vērojama bēgļu atgriešanās Ukrainā vai došanās uz kādu citu valsti. Aivars Mucenieks aicināja Lielbritāniju atbalstīt Ukrainu, lai debesis visās valstīs būtu mierīgas, un vēstnieks atbildēja, ka tas jau tiekot un tikšot darīts arī turpmāk.

Vizītes noslēgumā Pols Bramels izteica cerību, ka Latvija un Lielbritānijas Apvienotā Karaliste vēl ciešāk sadarbosies uzņēmējdarbības jomā. Viņš bijis patīkami pārsteigts, apmeklējot Starptautisko radioastronomijas centru Ances pagasta Irbenē.

Leave a Comment