Tuvākajās stundās gaidāma paaugstinātas bīstamības vētra; iespējami plaši postījumi

Latvijā 4. oktobra rītā iespējama potenciāli postoša vētra, kas var radīt būtiskus postījumus.

Eiropas Medium Forecast centra sniegtais meteoroloģiskais modelis prognozējis, ka vēja ātrums potenciāli varētu sasniegt 44 metrus sekundē. Ja tas notiktu, tas izraisītu, piemēram, Kolkas iznīcināšanu. Patlaban prognozes neliecina par tik intensīvu vēja ātrumu iespējamību; tomēr pastāv ievērojama kaitējuma iespējamība.

Latvijā no plkst. 17 ir izsludināts oranžais brīdinājums.

 

Mārtiņš Birgšteins savā mikroblogošanas platformā “X” izplata brīdinājuma paziņojumu, informējot, ka šovakar, tieši plkst. 17:00, LVĻMC aktivizēs dzeltenā un oranžā līmeņa brīdinājumu spēcīgam un ārkārtīgi spēcīgam vējam. Sagaidāms, ka šovakar, sākot no rietumu rajoniem, vēja ātrums krasi pastiprināsies, visā valstī brāzmās sasniedzot ātrumu 16-20 m/s.

 

Iekšzemes reģionos iepriekšminētais vējš var nodarīt būtisku kaitējumu, īpaši ņemot vērā, ka lielāko daļu koku joprojām rotā lapotne. Savukārt Kurzemē un tās piekrastē intensīvākās vēja brāzmas sāksies agrā nakts stundā, un piekrastē tās ātrums sasniegs 20-24 m/s un pat līdz 30 m/s. Nakts otrajā pusē un no rīta, ciklonam virzoties uz ziemeļaustrumiem, būs vētras spēka vēja brāzmu kustība pāri Rīgas jūras līcim Vidzemes virzienā. Šīs brāzmas sasniegs ātrumu līdz 20-24 m/s iekšzemē un līdz 30 m/s piekrastē. Trešdienai tuvojoties, vēja intensitāte pamazām mazināsies.

 

Lasi vēl: Sēru vēsts: Latvijā traģ**ki iet bojā 14 gadus vecs zēns; izskan arī iespējamā versija

 

Vietnē “X” Normunds Negaiss paskaidro: “Kas liek pievērst uzmanību šai gaidāmajai vētrai, ir tas, ka ir ļoti silta gaisa klātbūtne ciklona centra tuvumā. Un arī tā tas, ka ciklons sāks veidoties pie mums, nevis atnāks. Šie visi apstākļi drīzāk veicina vētras spēku, nekā to mazina.”

Leave a Comment