Trīs padomi, kā autovadītājiem uzlabot redzi tumsā

Lietot palīgierīces
“Ja autovadītājam ir izrakstītas brilles, braucot diennakts tumšajā laikā, tās noteikti jālieto,» saka optometriste Dace Drupa, «vēl labāk ir izmantot specializētas briļļu lēcas. Faktiski jebkuras brilles var uzlabot ar apžilbināšanu samazinošu pārklājumu, un beidzot ir pieejamas arī specializētas lēcas tieši braukšanai vāja apgaismojuma apstākļos un naktī. Tās nodrošina stabilāku centrālo redzi un asāku perifēro redzi.”

Mainoties acs zīlītes izmēram, mainās arī redzes kvalitāte. Dienas laikā labā apgaismojumā acs zīlīte ir apmēram 3mm liela, bet, samazinoties apgaismojumam, acs zīlīte palielinās līdz pat 7mm naktī.

Dienā un labā apgaismojumā cilvēks izmanto centrālo redzi, un tā gādā par labāko cilvēkam iespējamo redzes kvalitāti. Tā fizioloģiski ir iekārtots. Taču krēslā un tumsā, acs zīlīte paplašinās, jo acs vēlas uztvert informāciju vairāk, ņemot palīgā perifēro redzi, taču perifērā redze ir stipri vājāka. Tāpēc tumsā un vājā apgaismojumā sliktāk redzam.

“Specializētās lēcas tiek izgatavotas katram lietotājam individuāli un ar tām tiek pastiprināta valkātāja redzes kvalitāte gan centrā, gan perifērijā. Pionieri šo lēcu ražošanā ir Zeiss ar specializētajām briļļu lēcām DriveSafe. Tās gan piešķir redzei augstāku kontrastu, gan par 43% paātrina redzes pārslēgšanos no tuvākiem uz tālākiem, no gaišākiem uz tumšākiem objektiem, gan arī samazina Xenon un LED gaismas kairinājumu. Tā rezultātā vadītājs var precīzāk izvērtēt distanci braukšanas laikā un laikus reaģēt grūtos braukšanas apstākļos, kā lietus, miglas vai snigšanas gadījumā,” stāsta Drupa.

Arī briļļu nenēsātājiem
“Zeiss DriveSafe” lēcas var lietot arī tie autovadītāji, kuriem brilles ikdienā nemaz nav vajadzīgas. Tās var valkāt kā noderīgu palīglīdzekli automašīnu vadīšanā, un šādas lēcas ir īpaši ieteicamas cilvēkiem, kuri pie stūres pavada daudzas stundas dienā, piemēram, tālbraucējiem, autobusu šoferiem vai tirdzniecības pārstāvjiem,” uzsver optometriste Drupa.

Lēcām var piešķirt spēju aptumšoties spilgtā gaismā, lai dienā tās varētu izmantot kā saulesbrilles. Pēc acs pārbaužu veikšanas individuāli pielāgotas brilles tiek izgatavotas aptuveni divu nedēļu laikā.

Leave a Comment