Tava ideālā ēdienkarte. Ko un kāpēc ēst brokastīs?


Ārsti uzskata, ka cilvēks, kurš radis brokastot, dienas laikā stresam ir pakļauts daudz mazāk nekā viņa “izsalkušie” līdzcilvēki. Turklāt barības uzņemšana no rīta ir nepieciešama smadzenēm, lai labāk koncentrētos un iegaumētu informāciju.

Starp citu, cilvēki, kas neatsakās no brokastīm, daudz retāk piedzīvo autoavāriju. Zinātnieku veiktie pētījumi pierādījuši, ka labas brokastis paaugstina darbspējas par 30%, tāpēc, ja gaidāma smaga darbdiena, organisms jau no rīta ir jāuzlādē ar enerģijas rezervi.

Tiem, kas baidās pieņemties svarā, derīgi zināt, ka rīta maltītes trūkums ne tikai neuzlabo augumu. Bet, gluži pretēji, veicina lieko kilogramu uzkrāšanos. Lieta tāda, ka miega laikā vielmaiņu process organismā palēninās un tas “pamostas” tikai tad, kad ir kaut kas apēsts. Tāpēc, izlaižot brokastis, organisms sadedzinās daudz mazāk kaloriju nekā to varētu, ja brokastis būtu ieturētas. Brokastīm jāatvēl 25-30% no diennaktij paredzētā kopīgā kaloriju daudzuma.

Kad ēst?
Būtībā – īsu laiciņu pēc pamošanās. Tiesa, ir cilvēki, kas tūlīt pēc pamošanās nespēj norīt ne kumosa. Labākais veids, kā sevi pieradināt brokastot, ir – rīta vingrošana. Protams, tā prasa laiku, tāpēc nāksies nedaudz agrāk celties, toties vingrošana teicami rosina apetīti. Nāk par labu veselībai un uztur augumu labā formā.

Galvenais ēdiens
Dietologi uzskata, ka pats labākais rīta ēdiens ir putra. Graudzāles satur vērtīgos ogļhidrātus, arī B grupas vitamīnus, kas uzlabo nervu sistēmas darbību, un E vitamīnu, kas palēnina organisma novecošanās procesu. Turklāt jebkura putra ir bagāta šķiedrvielām, bet tās, kā zināms, izvada no organisma sārņus un kontrolē no dienas laikā apēstajiem produktiem uzņemto tauku uzsūkšanos.

No kā vēlams atteikties?
Gatavās brokastis (musļi un kukurūzas pārslas) tik labas, kā to apgalvo reklāmas, nav. Tās tiešām satur vērtīgos vitamīnus un mikroelementus, taču bieži vien kā “piedevu” šīm vērīgajam vielām tās satur arī daudz cukura un kaloriju. Sevišķi piesardzīgiem jābūt, izvēloties šokolādes un ar glazūru pārklātas pārslas.

Leave a Comment