Tauta ir piečakarēta! Pretēji solītajam, no jaunā gada pacelsies vairāku nodokļu likmes!

Izskanējis priekšlikums par 10,8% paaugstināt akcīzes nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz astoņiem gramiem uz 100 mililitriem un par 19,3% alkoholiskajiem dzērieniem un enerģijas dzērieniem ar cukura saturu virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem. Šis paaugstinājums radīs minimālo cenu starpību 0,01 eiro par litru salīdzinājumā ar 2023.gada likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem un pieaugumu par 0,03 eiro litrā alkoholiskajiem un enerģijas dzērieniem.

Lai kompensētu līdzšinējās nodokļu neatbilstības, izteikts priekšlikums paātrināt akcīzes nodokļa palielināšanu cigaretēm. Šis palielinājums par 10 procentpunktiem jeb 15% pārsniegtu sākotnēji budžetā piedāvāto. Rezultāts būtu papildu 0,49 eiro par paciņu, salīdzinot ar 2023. gada likmi.

Piedāvātais plāns paredz straujāku akcīzes nodokļa likmju palielināšanu augsta alkohola satura dzērieniem, paaugstinot par 8% jeb trīs procentpunktiem augstāku nekā budžetā iekļauto likmi. Tas radītu 0,67 eiro litrā cenu kāpumu alkoholiskajiem dzērieniem ar 40% alkohola saturu, salīdzinot ar likmi, kas tiks ieviesta 2023.gadā.

Priekšlikumā iekļauta arī straujāka akcīzes nodokļa eskalācija karsējamai tabakai, palielinoties par 15% jeb 10 procentpunktiem, kas pārsniedz budžetā paredzēto. Tā rezultātā cena pieaugs par 0,22 eiro par paciņu (5,4 grami), salīdzinot ar 2023. gada likmi.

Budžeta plānā ir ierosināts paātrināt akcīzes nodokļa likmi smēķējamai tabakai. Šim paātrinājumam paredzēts palielināties par 15% jeb pieciem procentpunktiem, kas ir straujāk nekā iepriekš plānotais pieaugums. Šo izmaiņu rezultātā cena pieaugtu par 0,67 eiro par katriem 40 gramiem tabakas, salīdzinot ar likmi, kas būs spēkā 2023.gadā.

Piedāvātās izmaiņas paredz straujāku akcīzes nodokļa likmju palielināšanu nikotīna spilventiņiem, kas tiek uzskatīti par alternatīvu tabakas izstrādājumiem. Šis pieaugums būs par 15% lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo budžetu, jeb par pieciem procentpunktiem vairāk.

Leave a Comment