Speķis vēl veselīgāks par olīveļļu – tā apgalvo zinātnieki


Līdz šim uzskatīja, ka viens no labākajiem produktiem karstapstrādei ir olīveļļa, bet jaunā pētījumā pierādīts, ka sviests un speķis šai vajadzībai ir vēl piemērotāki. Uzzini, kāpēc tā!

Veiktajā pētījumā atklājies, ka ēdiena gatavošana augu eļļā nemaz nav organismam veselīgākais variants, tāpēc labāk lietot svaigu speķi vai kausētu sviestu. Līdzīgs secinājums izdarīts arī jau pirms 20 gadiem veiktā eksperimentā.

Pētījumu būtība ir to elementu analīze, kas izdalās, karsējot dažādus taukus saturošus produktus. Karsējot augu eļļas, izdalījās vairāk kaitīgo aldehīdu nekā no sviesta un speķa.

Aldehīdi negatīvi ietekmē cilvēka organismu, veicinot vēža šūnu veidošanos, kā arī sirds nepietiekamību un galvas smadzeņu saslimšanas.

Piemēram, jebkurā augu eļļā gatavota zivs saturot vairāk nekā 200 aldehīdu, kas uzskatāms par drošuma normu pārkāpumu.

No otras puses, augu eļļas karsējot izdala arī taukskābes, kas organismam ir vajadzīgas, tomēr tās var tikt uzņemtas arī ar svaigu eļļu.

Tā kā karsēšanas gaitā radušies kaitīgie elementi ar laiku uzkrājas organismā, speciālisti tomēr rekomendē cepšanai labāk izmantot dzīvnieku taukus vai, vēl labāk, pēc iespējas biežāk gatavot sautētus vai tvaicētos ēdienus, izvairoties no cepšanas taukvielās.

Leave a Comment