Šodien mūžībā aizgājis latviešu dzejnieks un fotogrāfs ; Viņš ļoti pietrūks visiem, kas viņu pazina

Viņš bija pazīstams ar saviem skaistajiem darbiem, kas atspoguļoja dzīves būtību.

 

10. februārī mūžībā devies dzejnieks un fotogrāfs Imants Tilbergs, kurš pārstāvēja Rīgas bītniku paaudzi.

Imants Tilbergs ir dzimis Rīgā un lielāko bērnības daļu pavadījis Maskavas forštatē. 1963. gadā absolvējis Varšavas Universitātes Juridisko fakultāti. Viņa pirmā publikācija bija dažu poļu balerīnas un dzejnieces Elzbetas Zehinderes dzejoļu tulkojums nedēļas izdevumā “Literatūra un māksla”. 2013. gadā izdevniecībā “Neputns” iznāca Tilberga pirmais un vienīgais dzejas krājums “Nāka”, piedaloties redaktoram un māksliniekam Ilmāram Blumbergam.

 

Līdzjūtību savā Facebook lapā izteicis Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. Viņš arī atzīmēja, ka ieraksta autors ir kļūdījies, apgalvojot, ka Tilberga vienīgais dzejoļu krājums Nāka pirmo reizi izdots apgādā “Neputns” 2013.gadā. Patiesībā tas izdots 9 gadus agrāk.

Uzskatu, ka notikums ap krājumu “Nāka” ir viens no dīvainākajiem gadījumiem Latvijas grāmatniecības vēsturē. Krājums pirmo reizi iespiests 2004. gadā izdevniecībā “Nordik”.

 

Lasi vēl: Šajās zodiaka zīmes dzimušie ir apveltīti ar dziednieka prasmēm un var izārstēt garīgas brūces. Tas ir kaut kas neticams!

 

Tika izplatīti presei paredzētie grāmatas eksemplāri, un kultūras izdevumu žurnālisti pozēja, lai intervētu noslēpumaino dzejnieku, kura vārds krājumā saīsināts tikai “imt”. Visai komunikācijai bija jānotiek tikai caur grāmatas mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Šķiet, ka viņš šo kolekciju ne tikai veidojis kā mākslinieks, bet arī samaksājis par tās izdošanu.

Tad notika kaut kas ļoti dīvains. Ilmārs Blumbergs pieprasīja šīs kolekcijas iznīcināšanu un nevienam neļāva sazināties ar autoru. Es nezinu, kāpēc viņš to izdarīja. Cik saprotu, kolekcija tika iznīcināta. Tomēr tiek teikts, ka manuskripti ir viens spītīgs radījums. Es tev piedodu, Blumberg. Bildēs var redzēt pāris no iznīcības izglābtas kopijas. Grāmatai ir ISBN, UDC, pasē ir norādīta pat tipogrāfija.

 

Izsakām līdzjūtību aizgājēja tuviniekiem!

Leave a Comment