Sinoptiķi steidzīgi brīdina – Pēcpusdienā lielākajā daļā Latvijā gaidāms ļoti spēcīgs pērkona negaiss

Sinoptiķi prognozē, ka pēcpusdienā daudzviet Latvijā gaidāms īslaicīgs lietus un vietām arī pērkona negaiss. Šie nokrišņi visdrīzāk skars Kurzemes, Zemgales un Sēlijas reģionus. Lietusgāzes var būt intensīvas, un pērkona negaiss var radīt gan īslaicīgus, bet spēcīgus vēja brāzmas, gan arī krusu. Iedzīvotājiem tiek ieteikts būt piesardzīgiem, jo negaisa laikā vējš var būt īpaši spēcīgs, sasniedzot pat 14 metrus sekundē un lokāli pat vēl spēcīgāk, kas var izraisīt koku gāšanos un radīt citus potenciālus draudus.

Savukārt ziemeļaustrumu novados, piemēram, Vidzemes un Latgales reģionos, laika apstākļi būs krietni mierīgāki. Šajās teritorijās saglabāsies sauss un pārsvarā skaidrs laiks, un austrumu, dienvidaustrumu vējš būs mēreni stiprs, brāzmās sasniedzot 9-14 metrus sekundē. Sausie un saulainie apstākļi šajos reģionos veicinās patīkamu dienu, ļaujot iedzīvotājiem un tūristiem pilnvērtīgi izbaudīt āra aktivitātes bez būtiskiem traucējumiem no laika apstākļiem.

Tiem, kas plāno pavadīt laiku ārpus telpām Kurzemē, Zemgalē un Sēlijā, ir svarīgi ņemt vērā mainīgos laika apstākļus un būt gataviem iespējamam lietum un negaisam. Lietusmēteļi un lietussargi var būt noderīgi, lai pasargātu sevi no pēkšņām lietusgāzēm. Arī ceļotājiem, kas pārvietojas ar automašīnām, vajadzētu būt uzmanīgiem uz ceļiem, jo lietus laikā braukšanas apstākļi var pasliktināties.

Savukārt ziemeļaustrumu reģionu iedzīvotāji varēs baudīt patīkamus laika apstākļus, kas būs piemēroti gan dārza darbiem, gan atpūtai dabā. Skaidrais laiks un mērenais vējš radīs ideālus apstākļus, lai veiktu dažādas brīvdabas aktivitātes, piemēram, piknikus, pārgājienus un sporta nodarbības.

Kopumā, šī diena Latvijā piedāvās dažādus laika apstākļus, no īslaicīga lietus un pērkona negaisa dažos reģionos līdz skaidram un sausam laikam citos. Tas nozīmē, ka katrs varēs atrast sev piemērotāko veidu, kā pavadīt šo dienu, pielāgojoties vietējiem laika apstākļiem.

Dienas laikā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā svārstīsies no +23 līdz +27 grādiem, tomēr Rīgas līča Kurzemes piekrastē būs vēsāk, kur gaiss iesils līdz +18..+22 grādiem. Galvaspilsētā Rīgā saule periodiski būs aizsegta ar mākoņiem, bet lietus un pērkona negaisa varbūtība būs salīdzinoši zema, prognozēta zemāka par 50%. Rīgā gaisa temperatūra sasniegs +25..+26 grādus, un austrumu, dienvidaustrumu vējš brāzmās pieņemsies spēkā līdz 13 metriem sekundē.

Valsts ziemeļaustrumu daļā ir izsludināts dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ugunsbīstamību mežos, tādēļ iedzīvotājiem tiek ieteikts būt īpaši piesardzīgiem, lai izvairītos no ugunsgrēkiem, kas var viegli izcelties sausajos un karstajos apstākļos.

Laikapstākļus nosaka anticiklona dienvidrietumu mala, kas ietekmē laika apstākļu stabilitāti un temperatūras izmaiņas visā valstī. Atmosfēras spiediens jūras līmenī variē no 1017 hektopaskāliem Dienvidkurzemes novadā līdz 1024 hektopaskāliem Alūksnes pusē, kas liecina par stabilu un mierīgu atmosfēras stāvokli šajā reģionā.

Dienvidkurzemes novadā, kur spiediens ir zemāks, var gaidīt nedaudz vairāk mākoņu un potenciālu nokrišņu iespējamību, savukārt Alūksnes apkaimē augstākais atmosfēras spiediens nodrošinās skaidrāku un sausāku laiku. Šādos apstākļos, lauksaimniekiem un dārzniekiem ir svarīgi ņemt vērā šīs reģionālās atšķirības, plānojot laistīšanas un citus dārza darbus.

Leave a Comment