Siltumtīklu hidrauliskā pārbaude pabeigta – lūk kad labajam krastam atjaunos silto ūdeni

AS “RĪGAS SILTUMS” ceturtdien, 4.augustā, pabeigusi Daugavas labā krasta siltumtīklu hidraulisko pārbaudi un jau uzsākusi novērst bojājumus. Apsaimniekotājiem dota atļauja pieslēgt siltummezglus un atjaunot ēkās karstā ūdens padevi, tādējādi karstais ūdens lielākajai daļai rīdzinieku būs pieejams jau šodienas vakarā.

Šobrīd konstatēti 6 bojājumi siltumtīklos, kuru remontdarbi uzsākti nekavējoties. Bojājumu konstatēšana vēl turpināsies, jo uzņēmuma darbinieku brigādes uzsākušas praktisku siltumtīklu apgaitu. Kopā jāapseko 550 km siltumtīklu. Bojājumu atklāšanā un novēršanā 24 stundu darba režīmā iesaistīti vairāk nekā 100 AS “RĪGAS SILTUMS” darbinieku.

Ēku saraksts, kurās dēļ bojājumiem siltumtīklos nebūs pieejams karstais ūdens, tiks regulāri publiskots AS “RĪGAS SILTUMS” mājaslapā www.rs.lv sadaļā Jaunumi. Ja mājas adrese nav iekļauta sarakstā, bet tajā tomēr nav karstais ūdens, lūdzam vērsties pie ēkas apsaimniekotāja, kura kompetencē ir atjaunot karstā ūdens padevi ēkā.

Apjomīgs siltumtīklu plīsums tika konstatēts 1973.gada siltumtīklos cauruļvadā Salacas un Ogres ielas krustojumā, kur uzsākti remontdarbi un plānots atjaunot siltumapgādi šodien vakarā

Siltumtīklu hidrauliskā pārbaude ir vienīgā kontrolētā metode, lai pārliecinātos par siltumtīklu tehniskā stāvokļa drošību.

Pārbaudes tiek veiktas, lai savlaicīgi atklātu vājās vietas siltumtīklos un maksimāli samazinātu risku iedzīvotājiem ziemas mēnešos palikt bez karstā ūdens un apkures. Ja hidraulisko pārbaužu laikā atklātie plīsumi, kas šobrīd tiek novērsti, notiktu ziemā, piemēram, pie -250C, situācija varētu izvērsties daudzkārt dramatiskāka – iespējama pat apkures sistēmu aizsalšana un to neatgriezeniska bojāšana. Tāpat ziemā pie bojājumiem siltumtīklos pastāv būtisks applaucēšanās risks, jo tehniskā ūdens temperatūra cauruļvados pārsniedz pat 100 grādus.

Siltumtīklu hidrauliskās pārbaudes parasti tiek veiktas vasaras mēnešos, kad nestrādā izglītības iestādes, un iedzīvotājiem tās sagādā pēc iespējas mazāk neērtību.

AS “RĪGAS SILTUMS” atvainojas par sagādātajām neērtībām un pateicas iedzīvotājiem par sapratni!

Par AS “RĪGAS SILTUMS”

AS “RĪGAS SILTUMS” ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Siltumtīklu kopējais garums ir ap 825 kilometru, no kuriem 85% atrodas AS “RĪGAS SILTUMS” īpašumā.

AS “RĪGAS SILTUMS” akciju kapitāls sadalās šādi: Rīgas valstspilsētas pašvaldība (49,00%), Latvijas Valsts (48,995%), SIA “Enerģijas risinājumi. RIX” (2%), AS “LATVENERGO” (0,005%).

Par hidraulisko pārbaudi

Hidrauliskās pārbaudes ir visefektīvākā metode, lai pārliecinātos par siltumtīklu drošību, tādējādi, samazinot apkures sezonā iespējamo siltumtīklu defektu skaitu. To laikā katru siltumtīklu posmu pārbauda ar paaugstinātu spiedienu. Hidraulisko pārbaužu laikā tiek kontrolēts cauruļvadu, armatūras, savienojuma atloku un kompensatoru blīvums.

Leave a Comment