Sildāmies: dūnu, vilnas, vatētās segas un pledi. Kādu izvēlēties?


Jums, visticamāk, būs vajadzīgas segas un palagi no atšķirīgiem materiāliem, kas būtu piemēroti dažādām sezonām.

• Populārākās ir dūnu vai vatētas segas, un tāpat kā spilveni tās var būt pildītas ar dūnām vai sintētisku materiālu. Izvēlieties segu pēc tās termiskās pretestības reitinga; no siltākās, kuru skaitlis ir 13 vai 14, līdz vēsākajai ar skaitli 4 vai 5. Lai iegūtu maksimāli elastīgu risinājumu, izvēlieties segu, kas gatavota no divām daļām, kas sastiprināmas kopā ar klipšiem, vienu ar vidēju un otru ar zemu siltuma pretestības skaitli.

• Palagi un virspalagi var būt ražoti no visdažādākajiem materiāliem, piemēram, kokvilnas, puskokvilnas, satīna un zīda. Flaneļa palagi sildīs ziemā, bet vasarā labāk izraudzīties kokvilnas vai lina audumus.

Noderīgi
Daudzi cilvēki sapņo par gultu ar baldahīnu. Senos laikos tas bija ne tikai bagātības un augstdzimtības simbols, bet arī piedāvāja zināmu privātumu, ja vienā istabā gulēja vairāki cilvēki. Biezi brokāta aizkari vairs nav modē, bet gulta ar baldahīnu joprojām sniedz drošības izjūtu, kā arī rada senlaicīgas romantikas noskaņu.

Vatētas segas: senas tradīcijas
Vatētas segas ir gultas pārklāji, kas sašūti no trīs daļām, nodrošinot siltumu izolējošus slāņus, un tās ir vienkārši restaurējamas. Redzamajai pusei izmantojiet auduma atlikumus, veidojot mozaīku. Vidējais slānis sastāv no mīksta polsterējuma, bet kreisā puse parasti ir vienkrāsaina. Vatētas segas var lietot arī citādi, piemēram, kā gultas pārklājus, gobelēnus, dīvāna pārklājus, galda pārsegus vai grīdsegas.

Segas un pārsegi
Atpūšoties uz dīvāna ar labu grāmatu vai pavadot vasaras vakaru iekšējā pagalmā, nav nekā jaukāka kā ietīties mīkstā segā vai omulīgā pledā.

Vēsos vasaras vakaros, vēlā pavasarī vai agrā rudenī tīras vilnas sega vai pleds lieliski noder, lai apņemtu ap pleciem vai uzklātu uz ceļiem, kad kļūst vēsi.

Vilnas segas
• Klasiskā vilnas sega, kas austa no tīras aitas vilnas, joprojām ir cieņā daudzās mājsaimniecībās. Tā neburzās, un tajā neiesūcas smakas.

• Īpaši kvalitatīvas ir merīnvilnas, jēru vilnas, kamieļvilnas, alpakas un kašmira segas, sildīšanas ziņā tām nav konkurentu.

• Nemazgājiet vilnas segas – vai mazgājiet tās reti. Vienmēr izlasiet tīrīšanas norādījumus. Tā vietā regulāri tās vēdiniet un reizēm izsukājiet.

• Poliestera vai flīsa segas ir vieglāk regulāri mazgāt, tās ir daudz vieglākas svara ziņā nekā vairākums vilnas segu.

• Kokvilnas segas ir viegli kopjamas, izturīgas un cenas ziņā pieejamas. Kā vieglas segas tās piemērotas jebkurā sezonā, un par tām viegli rūpēties: vienkārši lieciet tās veļas mašīnā un pēc tam žāvētājā.

Pledi
Pledi ir vidēja lieluma dekoratīvas segas, kurus parasti klāj uz gultas vai dīvāna. Tos ražo no visdažādākajiem materiāliem, tie ir dažādā lielumā.

• Dekoratīvs, divpusējs, rakstains vai krāsains dīvāna pārklājs uzreiz piešķir dzīvojamai istabai svaigu, jaunu izskatu. Lielāks pārklājs gultai mainīs guļamistabas interjeru.

• Vienkrāsainas segas vai pledi var vizuāli līdzsvarot koši rakstainus dīvānus.
• Ja ir nav daudz vietas, pievilcīgs pārklājs un krāsaini spilveni var padarīt gultu ar ērtu sēdvietu.

• Pārklājus regulāri jāmazgā, tāpēc pārliecinieties, ka tos var mazgāt veļas mašīnā un žāvēt žāvētājā.

Leave a Comment