Šāds lietus stiprums vēl nekad nav bijis. Austrumeiropai tuvojas “tropu mega lietusgāze”

Dabas vērotājs Vilis Bukšs savā blogā sniedzis detalizētu prognozi par laikapstākļiem jūnijā, kā arī ieskicējis iespējamos scenārijus jūlijā un augustā.

Par jūniju Bukšs norāda, ka tas solās būt mēreni silts mēnesis ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu. Kopumā jūnija temperatūras rādītāji būs tuvu vidējiem, kas raksturīgi šim mēnesim.

Viņš atsaucas uz 23. aprīli, kad Latvijas austrumu daļā bija slapjš sniegs un pūta dienvidrietumu, dienvidu vējš. Šādi laika apstākļi pagājušajos Jurģos norāda uz to, ka jūnijs, iespējams, būs pārsvarā mitrs ar saulainām un mēreni siltām dienām, savukārt naktīs gaidāms dzestrums.

 

Nokrišņi 

Turpinot par nokrišņiem, Bukšs skaidro, ka to sadalījums būs nevienmērīgs – Latvijas rietumu reģionos nokrišņu būs vairāk, bet austrumos mazāk. Tas nozīmē, ka, lai arī maijā pieredzētais sausums vietām mazināsies, tas neradīs būtiskas izmaiņas kopējā situācijā.

Jūlijā un augustā Bukšs prognozē, ka laikapstākļi varētu saglabāties mainīgi, ar brīžiem intensīviem nokrišņiem un siltākām periodiem. Tomēr joprojām ir iespējami īslaicīgi sausuma periodi.

Jūlijā temperatūras varētu būt augstākas nekā jūnijā, radot siltākus laikapstākļus, bet augustā jau gaidāms neliels temperatūras kritums, kas norāda uz vasaras beigām un rudens tuvošanos.

Bukšs arī uzsver, ka dabas novērojumi un senču zināšanas ļauj paredzēt laikapstākļu izmaiņas, taču tās vienmēr ir pakļautas dabas kaprīzēm.

Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi aktuālajām prognozēm un būt gataviem dažādiem laikapstākļiem, jo īpaši lauksaimniekiem un tiem, kas plāno atpūtu dabā.

Galu galā, Ziedu mēnesis jūnijs būs mēreni silts ar neprognozējamu nokrišņu sadalījumu, kas liecina par Latvijas mainīgajiem laikapstākļiem un dabas kaprīzēm.

Lasi vēl: Lielas sēras Latvijas spēkavīra Raimonda Bergmaņa dzīvē; gimenei šis ir grūts laiks

Bukšs mudina cilvēkus būt gataviem dažādām situācijām un sekot līdzi dabas vērotāju prognozēm, lai labāk saprastu, ko sagaidīt turpmākajos vasaras mēnešos.

 

Leave a Comment